De ‘veldwachter’ van internet Shadowserver blijft leven

ShadowserverZo’n tien weken geleden leek Shadowserver op sterven na dood te zijn. Die club probeerde het wereldwijde web veilig te houden. Cisco, het bedrijf dat de ‘webveldwachter’ altijd heeft gesponsord hield daar mee op. Nu lijkt de club zo goed als gered te zijn.

Binnen korte tijd moesten honderdduizenden dollars gevonden worden om het datacentrum van Cisco te verhuizen, buiten de dikke anderhalf miljoen dollars die er jaarlijks nodig zijn om het veldwachterschap voort te zetten. Zo heeft het bedrijf Trend Micro 600 000 dollar toegezegd verdeeld over drie jaar. De organisatie Internet Society heeft een eenmalige gift van 400 000 dollar toegezegd. Samen met andere toezeggingen lijkt het voortbestaan van Shadowserver gered, zonder dat de organisatie van een enkele geldschieter afhankelijk is. Oprichter Richard Perlotto is ontroerd door ‘overweldigende steun’.
Hoewel de fondswerving voorspoedig verloopt is Shadowserver nog wel op zoek naar donaties die kunnen zorgen voor de continuering van de organisatie. Het was altijd al de bedoeling van een organisatie met een enkele begunstiger over te gaan op een opener structuur en dat lijkt er nu te gaan gebeuren. Perlotto wil de zaken dus anders aanpakken dan in de Ciscotijd. “We hebben het project als hobby lang geleden al achter ons gelaten. Het heeft geen zin volledig geheim te blijven. Dit is een natuurlijke ontwikkeling naar waar we heen moeten gaan.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.