Ex-‘Siri-luisteraar’ zet Apple op het schandblok

Siri afgeluisterdThomas le Bonniec had via een bedrijf een klusje bij Apple te doen. Hij moest de Franse taalvaardigheid van de digitale assistent van Apple, Siri, verbeteren. Hij schijnt gekapt te zijn met die saaie maar goedbetaalde klus toen hij een gesprek via Siri tussen twee pedofielen te horen kreeg. Hij stuurde een brief naar alle privacywaakhonden in Europa om de alarmbel te luiden. “Het is verontrustend dat Apple, en ongetwijfeld niet alleen Apple, inbreuk blijft maken op fundamentele rechten en doorgaat met het massale vergaren van gegevens”, schrijft hij.

Le Bonniec vindt het verontrustend dat Apple en andere techbedrijven onverdroten doorgaan met het afluisteren van Europese burgers, terwijl die denken dat hun privacy goed beschermd wordt via de AVG. “Een wet aannemen is niet genoeg. Je moet die ook handhaven en de overtreders straffen.”
De Fransman werkte in Ierland via een uitzendbureau bij Apple om Sirigesprekken in het Frans en het Engels op te schrijven. Het idee was om zo de taalvaardigheid van Siri te verbeteren.
Hij nam vorig jaar zomer na een paar maanden ontslag. “Ze opereren in een moreel en wettelijk grijs gebied en dat doen ze al jaren op grote schaal. Dat zou moeten stoppen.” Toen dat vorig jaar bekend werd beloofde Apple daarmee te stoppen en alleen gesprekken af te luisteren van mensen die daartoe expliciet toestemming hadden gegeven. Apple stelde ook dat de Siriopnames nooit waren terug te voeren tot een bepaalde gebruiker.

Volgens Le Bonniec heeft Apple nooit de gevolgen willen inzien van dit al jaren lopende project. “Ik luisterde elke dag naar honderden gesprekken van Apple-apparaten. De opnames hadden vaak niks met Siri te maken in de betekenis dat ze die aanspraken met een bepaald verzoek. Gebruikers waren zich niet bewust van dit soort opnames.” Volgens de Fransman waren de opnames ook niet beperkt tot gebruikers van Appleproducten maar werden ook gesprekken met of van kinderen, familieleden of vrienden opgenomen.
“Siri nam alles op: namen, adressen, boodschappen, zoekacties, ruzies, achtergrondgeluid, films en gesprekken. Ik hoorde mensen praten over kanker, dode familieleden, godsdienst, seksualiteit, prono, politiek, school, relaties of drugs zonder dat er een intentie was om met Siri te praten.”

Hartstikke fout

Volgens Le Bonniec is wat Apple doet hartstikke fout en klopt ook niet met wat het bedrijf als privacybeleid zegt aan te hangen. Hij vindt dat de privacywaakhonden in Europa daar eens naar moeten kijken. “Voor zover ik weet is dat nog nooit gebeurd.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.