Makers van losgeldprogjes zeggen berouw te hebben

LosgeldaanvalMakers van het losgeldprogje Shade (ook wel Troldesh genoemd) hebben besloten er mee op te houden. Om te bewijzen dat het hun menens is hebben ze 750 000 ontsluitingscodes vrijgegeven zodat hun slachtoffers de gegijzelde bestanden weer kunnen terugvinden. “Je computer is besmet met een virus en je gegevens zijn niet meer toegankelijk. Als je die weer wilt gebruiken dan moet je zo en zoveel overmaken op rekening…” Zoiets hebben nogal wat bedrijven, gemeentes en vooral ziekenhuizen te lezen gekregen. Shade zou een van de bekendste losgeldvirussen zijn (geweest?). Sedert 2014 zouden duizenden er slachtoffer van zijn geweest, vooral in Rusland en Oekraïne.
Dat zou nu voorbij zijn (maar wees voorzichtig als de vos de passie preekt). De makers verontschuldigen zich en hopen dat de geleverde codes de zoek gemaakte gegevens weer vindbaar maken.  Na een grote piek vorig jaar februari was de activiteit van de gijzelnemers dit jaar al aanzienlijk verminderd.

Bluf?

Bluf? Volgens Sergei Golovanov van antivirusbedrijf Kaspersky niet. Hij heeft de codes gecontroleerd en die blijken authentiek en ook te werken. Daartoe gebruikte hij een machine die door Shade was gegijzeld.
Kaspersky heeft aangekondigd de honderdduizenden codes te integreren in zijn antivirusprogramma’s om de ontsmetting van de gegijzelde computers te vergemakkelijken. Ook de makers van Shade hebben een een ontsleutelingsalgoritme vrijgegeven om de gegijzelde apparaten te verlossen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.