Zoom repareert veiligheidslek

Eric Yuan van Zoom

Eric Yuan van Zoom

Zoom (YouTubefilmpje), het videovergaderplatform, beleeft toptijden, maar werd ernstig in verlegenheid gebracht door een veiligheidslek. De nieuwste versie 5.0 zou niet alleen het lek gedicht hebben maar de gebruikers ook meer mogelijkheden bieden op het gebied van privacy en versleuteling.
“Dit is nog maar het begin”, zegt Zoom-baas Eric Yuan. “We moeten het vertrouwen van onze klanten verdienen en hun voldoening schenken met onze niet aflatende aandacht om hun het veiligste platform te bieden.”
Sinds overal in de wereld het coronavirus roet in het eten gooide steeg het aantal Zoom-gebruikers in korte tijd van 10 miljoen naar 200 miljoen, maar het bleek voor derden geen probleem die ‘bijeenkomsten’ te verstoren. Vooral videobijeenkomsten van anonieme drugs- en alcoholverslaafden bleken het te moeten ontgelden.
In 5.0 moeten deelnemers toestemming krijgen om aan een vergadering mee te doen. Ook heeft de inrichter van de bijeenkomst de mogelijkheid nieuwe deelnemers in de wachtkamer te zetten. Daarnaast maakt Zoom gebruik van een versleutelingstechniek (AES 256-bit GSM) waarmee ook de Amerikaanse overheid werkt. In deze versie zou het derden niet langer mogelijk zijn ‘bijeenkomsten’ te kapen.

Overnemen

Naast de mogelijkheid om in bijeenkomsten in te breken waren er ook klachten dat via Zoom computers van deelnemers konden worden overgenomen. Zoom heeft zijn premieprogramma op het vinden van fouten in de software wat opgetrokken om er voor te zorgen dat ze de e-krakers voor blijven.
Yuan stelt dat zijn bedrijf geen gebruikersgegevens verkoopt. Er gingen verhalen dat Zoom gegevens van iOS-gebruikers zou verkopen aan Facebook.

Zoom is niet het enige videovergaderplatform, maar wel de populairste. Dat heeft te maken met het gebruikersgemak. “Dat laat zien dat mensen gemak stellen boven veiligheid”, zegt Hank Schless van het webbeveiligingsbedrijf Lookout. “Mensen gebruikten vaak allerlei beveiligingsinstellingen niet. Ze verwachtten niet dat ze ooit slachtoffer zouden worden.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.