Fairphone gaat van Google af

Fairphone is een Nederlands initiatief om een milieu-, werknemers- en privacyvriendelijke telefoon op de markt te brengen. Dat is nog lang niet het geval, maar Fairphone gaat nu wel een grote stap in die richting maken. De makers willen van het door Google bedachte en gedomineerde Android-besturingssysteem af en dat gaat nu gebeuren. Gebruikers kunnen hun Fairphone 3 nu overzetten op het besturingssysteem /e/. Dag Google. Dat  heeft wel gevolgen heeft voor de toepassingen die er op die telefoon draaien.
Bij het uitbrengen van de Fairphone 3 was die voorzien van een zogeheten Android-‘vork’. Die heette Fairphone Open en gaf toegang tot alle Googlediensten. Fairphone heeft nu een connectie met e Foundation die het /e/-besturingssysteem heeft ontwikkeld. /e/ schijnt een open Android-versie te zijn, die gebaseerd is op de LineageOS-vork.
Het systeem heeft zijn eigen winkel met toepassingen. Daarbij is extra veel aandacht besteed aan de bescherming van je privacy. Dat betekent dus: Dag Google met al zijn diensten, maar ook dag tegen allerlei toepassingen die van die diensten gebruik maken.
Fairphone stapt niet over omdat het moet, zoals Huawei, maar uit idealistische overwegingen. De Fairphone 3 wordt daarmee wel wat duurder (29,90 euro bovenop de verkoopprijs van rond 450 euro). Bezitters van de Fairphone 3 kunnen nu al het besturingssysteem vervangen, gratis. Overigens zijn er ook andere telefoons die gebruik maken van /e/.

Nieuwe telefoon

Een paar maanden geleden hebben ik uit arren moede een Android-telefoon gekocht ter vervanging van mijn twee Windowstelefoons. Ik heb toen naar alternatieven gezocht, maar kennelijk niet goed gekeken. Mijn Nokia 4.2 is wel de helft goedkoper dan de Fairphone 3, maar, ala, je moet wat over hebben voor de goede zaak…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.