Huawei stapt naar Amerikaanse rechter

Het Chinese telecombedrijf Huawei stapt naar de Amerikaanse rechter, nadat de Amerikaanse overheid het bedrijf in de ‘ban’ had gedaan vanwege ‘veiligheidsrisico’s. Het bedrijf vraagt de rechter of het verbod niet in strijd is met de Amerikaanse grondwet of (beter gezegd) of sectie 889 van de Amerikaanse wet waarop die ban is gebaseerd (in Amerikaanse afko NDAA) niet in strijd is met de grondwet.“Feit is dat de Amerikaanse overheid geen bewijs heeft geleverd dat Huawei een veiligheidsrisico is. “Er is geen wapen, geen rook alleen speculatie” zei hoofdjurist van Huawei Liuping Song dinsdag op een persconferentie in Shezhen. “We hopen dat de fouten in de NDAA kunnen worden rechtgezet door de rechter.”
Al eerder in maart had het bedrijf juridische stappen ondernomen nadat het beschuldigd was gemene zaak te hebben gemaakt met de Chinese overheid. Het bedrijf zou achterdeurtjes in zijn communicatietechnologie hebben ingebouwd om Chinese veiligheidsdiensten de gelegenheid te geven te spioneren.
Eerder deze maand werd het bedrijf vrijwel in de ban gedaan nadat het ministerie van handel het bedrijf op de zwarte lijst had gezet op basis van een decreet van president Trump. Song: “Politici in Amerika gebruiken de volle kracht van een hele natie om een privéonderneming dwars te zitten.” Gelukkig voor Huawei hebben de VS nog een onafhankelijke rechter (anders dan in China).
Ondertussen heeft de organisatie van elektrotechnische en elektronicaingenieurs (IEEE) en uitgever van een aantal wetenschappelijk bladen laten weten niet langer Huawei-werknemers te accepteren als beoordelaars van wetenschappelijke artikelen. Het begint inderdaad op een heksenjacht te lijken, Trump.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.