Het EPD lijkt er toch te komen

EPD

Veel artsen zijn nooit voorstander geweest van een elektronisch patiëntendossier juist vanwege die kwetsbaarheid. Ook de opvolger LSP is verre van waterdicht

De Nederlandse minister voor medische zorg Bruno Bruins heeft een nieuw wetsvoorstel voor de behandeling van patiëntgegevens ingediend. Het gaat om een raamwet waarin in de loop der tijd zaken aan kunnen worden toegevoegd zonder dat die niet aan het parlement ter goedkeuring hoeven worden voorgelegd. Het lijkt of het vermaledijde elektronische patiëntendossier (EPD) weer terug is van weggeweest.
In 2011 werd het EPD-voorstel door de Eerste Kamer getorpedeerd. Dat voorstel lag gevoelig door de aanzienlijke privacyrisico’s die er mee verbonden zijn. Dit lijkt op een nieuwe poging. Ondertussen worden er wel degelijk patiëntengegevens uitgewisseld en in principe voeren daarbij die patiënten de regie, maar de vraag is hoeveel patiënten daarvan op de hoogte zijn.
Bruins wil nu, in overleg met de branche, gaan voorschrijven hoe de gegevensuitwisseling moet gebeuren. Die zou uiteindelijk gestandaardiseerd dienen plaats te vinden. “Daarnaast is voorstelbaar dat gegevens (ook) buiten de zorgdomeinen worden uitgewisseld, bijvoorbeeld met jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning (voor zover die niet ook onder andere zorg valt). Het gaat dan bijvoorbeeld over de uitwisseling van gegevens met pleegzorg of mantelzorg”, schrijft de minister in een toelichting.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.