Bitcoindelvers zouden zaak voor $ 722 miljoen hebben getild

CyberLocker

Bitcoins zijn populair bij de cyberoplichters

Drie inwoners van de VS worden er door de Amerikaanse justitie van beticht de zaak te hebben opgelicht voor zo’n 722 miljoen dollar (ruim 650 miljoen euro). Volgens de aanklagers hanteerde het drietal een vorm van piramidebedrog, waarbij investeerders worden betaald uit de opbrengst van latere deelnemers.

Matthew Goetsche (37) werd dinsdag gearresteerd in Colorado, Jobadiah Weeks (38) in Florida en Joseph Abel (49) in Californië. Volgens de federale aanklagers had het drietal vanaf 2014 een bedrijf, BitClub Network genaamd. Dat beloofde beleggers aandelen in de bitcoindelfoperatie. Met het delven worden computers gebruikt om wiskundige problemen op te lossen om zo veilig bitcointransacties te kunnen afhandelen. Die delvers krijgen daarvoor betaald.
Volgens de aanklagers klopten de door het bedrijf opgegeven inkomsten echter niet. Het bedrijf betaalde ook beleggers voor het aanbrengen van nieuwe slachtoffers. Goetsche schijnt, volgens die aanklagers, die beleggers erg laag te hebben aangeslagen. Hij zou ze betiteld hebben als ‘schapen’ en ‘dom’. “Het hele model is gebouwd op de ruggen van idioten”, zou een uitspraak van hem zijn geweest.
Het hele bouwwerk zou een pyramideopzet hebben (de Amerikanen hebben het over Ponzifraude, naar een bekende van oorsprong Italiaanse oplichter). Goetsche en zijn companen zouden volgens de aanklagers op frauduleuze wijze zo’n 722 miljoen dollar bij elkaar hebben geharkt van de deelnemers/beleggers. Ze zouden ook aandelen hebben verkocht zonder dat die officieel geregistreerd waren in de VS.

Complexe wereld

“De aanklacht beschrijft het misbruik dat de aangeklaagden hebben gemaakt van een complexe wereld om voordeel te halen van argeloze investeerders”, zei aanklager Craig Carpenito in een toelichting. “Wat ze deden was weinig meer dan een geavanceerde vorm van Ponzifraude waarmee ze beleggers honderden miljoenen dollars lichter maakten.”

Als het drietal veroordeeld wordt, dan staat het vijf jaar celstraf te wachten. Naast het drietal zijn nog twee anderen aangeklaagd, maar die zijn niet in hechtenis genomen.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.