AP: koekies vaak schending privacywetgeving

Doorgaan betekent koekies accepteren

Mag niet

Vooringevulde toestemming koekiegebruik

Mag ook niet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft van zo’n 175 weblocaties van onder meer webwinkels, gemeenten en media gecontroleerd of die voldoen aan de eisen die aan het plaatsen van volgkoekies worden gesteld. Bijna de helft van de weblocaties die gebruik maken van die volgprogjes voldoet niet aan de toestemmingsvereisten en schendt daarmee de privacywetgeving. Nagenoeg alle gecontroleerde webwinkels voldoen hier niet aan. De organisaties achter deze weblocaties hebben van de AP een brief ontvangen om het koekiegebruik in overeenstemming te brengen met de wet. .Bij volgkoekies gaat om achterhalen van het internetgedrag van mensen. Ook kunnen gerichte advertenties worden gestuurd. Daarom, stelt het AP, moet de bezoeker met een ondubbelzinnige en actieve handeling toestemming geven voor het plaatsen en raadplegen van volgkoekies. Een vooraf met ‘ja’ aangevinkt hokje wanneer de gebruiker om akkoord wordt gevraagd mag niet. Ook stilzwijgen, inactiviteit of omlaag scrollen of variaties op ‘u gaat akkoord als u verder gaat op deze website’ zijn niet toegestaan.

Koekiemuur

Tijdens de controle is ook een aantal weblocaties met koekiemuren aangetroffen. Eerder dit jaar publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens een document waaruit blijkt dat op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) koekiemuren niet zijn toegestaan. Als je geen koekies accepteert dan mag je er niet in, dat idee. Webbezoekers moeten expliciet toestemming geven voor het gebruik van koekies.

Bronnen: de Volkskrant, AP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.