Gezichtsherkenning als ‘kaartje’ voor de metro in Japan

Gezichtsherkenning in de metro Osaka

Hij mag door (afb: der Spiegel)

In Japan zijn ze helemaal van de pot gerukt. Kennelijk vinden ze het daar vervelend om met een ov-kaart of kaartjes te werken. Gezichtsherkenning moet het kaartje vervangen. In Osaka worden er bij de metro proeven mee gedaan. Pikken die Japanners dat?
Uiteraard moet het slachtoffer eerst haarzijn gezicht laten fotograferen. Die foto komt dan in het systeem van de vervoersmaatschappij. Camera’s bij de toegangspoortjes herkennen de klant en zetten het sein op groen (of rood als er iets niet klopt).

Het systeem is eerst uitgeprobeerd met medewerkers van het metrobedrijf. Het is het idee dat ten tijde van de wereldtentoonstelling in Osaka in 2025 alle 133 metrohaltes in de regio zijn voorzien van deze technologie.
Dat ging niet rimpelloos. Japanners die een mondmasker dragen als ze verkouden zijn, dat gebeurt daar vaak (dat dragen van een mondmasker, bedoel ik), dan hapert het systeem. Het is onduidelijk (uit dit bericht) of Japanners het een goed idee vinden (ik vrees van wel). En zo worden we simpele verbruikers steeds verder digitaal in het pak genaaid.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.