Puigdemont op (gekraakte) Spaanse publieke tv

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont tijdens een persconferentie in Brussel

Een vraaggesprek op de Russische staatsomroep RT met voormalig Catalaans president Carles Puigdemont is uitgezonden door het webkanaal van de Spaanse publieke omroep +24. E-krakers hadden ingebroken op het webkanaal om dat te bewerkstelligen.
Interviewer was Rafael Correa, oud-president van Ecuador in de RT-reeks ‘Gesprekken met Correa’. Puigdemont stelde weer dat er geen oplossing is voor het Catalaanse probleem zonder onafhankelijkheid van Catalonië. Hij werd afgezet als president nadat hij, na een volgens de Spaanse overheid illegaal referendum, de Catalaanse onafhankelijkheid had uitgeroepen. Sedertdien verblijft hij in het buitenland, vooral in België.

RT-baas Margarita Simonjan leek gegeneerd door het voorval, maar zei dat RT daar niet voor verantwoordelijk was. “De krakers braken in in het +24-kanaal en verwisselden hun inhoud voor de onze. We weten niet wie het gedaan heeft, maar het was prachtig.” Televisión Española bevestigde de digitale inbraak. De omroep zegt een onderzoek in te stellen.

Twee jaar terug beschuldigde de Spaanse regering Rusland al van inmenging in de zaak van de Catalaanse onafhankelijkheid. Inmiddels zijn negen Catalaanse onafhankelijkheidsleiders veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In februari wordt in België, waar hij voornamelijk verblijft, beslist of Puigdemont zal worden uitgeleverd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.