Naar de hel met ongewenste webreclame

Instellingen websurfer en ongewenste webreclame

Bekijk ook eens de instellingen van je webprogramma…

Als je websurfer allerlei onverwachte venstertjes laat opfloepen of als je doorgeleid wordt via weblokaties waar je nog nooit geweest bent en waar je ook niet om gevraagd hebt, dan, schrijft een NYT-techneut, is de kans groot dat er ongewenste toepassingen op je computer terecht zijn gekomen. Je kunt die troep verwijderen, maar wees voorzichtig waarmee je dat doet.
Die ongewenste toepassingen, vaak van niet al te bonafide bedrijven, leiden je langs weblokaties waar je niet wezen wilt alleen maar om je te vervelen met advertenties waar je niet om gevraagd hebt. Die programmatuur kan op je computer terechtgekomen zijn samen met een andere , vaak gratis, toepassing die je hebt binnengehaald. Ook kan die troep op je computer terecht zijn gekomen doordat je de verkeerde webpagina’s hebt bezocht.
Om die rommel te verwijderen is het waarschijnlijk het handigst om een malwarezoeker te gebruiken. The New York Times is erg geporteerd van Malwarebytes, waarvan zowel een Windows- als een Mac-versie bestaat. Een ander goed voorbeeld zou HitmanPro. Je kunt dat programma gratis uitproberen.
Microsoft heeft zijn eigen verwijderaar, Malicious Software Removal Tool,  waarmee sommige typen kwaadaardige progjes zijn te verwijderen. Er zijn natuurlijk allerlei beveiligings- en antivirusprogramma’s die hetzelfde pretenderen te doen, maar wees er dan zeker van dat je niet van de regen in de drup terechtkomt. Gratis programma’s zou ik niet zo snel vertrouwen.

Met de hand

Je kunt de troep natuurlijk ook handmatig opruimen door de betreffende programma’s te verwijderen, maar of je daarmee alle rommel opruimt is nog maar zeer de vraag. Het is ook handig om de instellingen van je websurfer(s) nog eens goed te bekijken en te kijken of daar geen ongewenste extensies of of andere extra’s worden gebruikt.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.