InvisiMole bespioneert je via je computercamera o.a.

WebcamspionOnderzoekers van het Slowaakse webbeveiligingsbedrijf ESET hebben een spionageprog ontdekt dat wordt aangeduid met InvisiMole en al sedert 2013 actief zou zijn. Het progje is in staat gesprekken af te luisteren en foto’s te maken met het besmette apparaat en zelfs het hele apparaat over te nemen. InvisiMole zou zijn gebruikt om een zeer kleine groep  specifieke slachtoffers in Rusland en Oekraïne te bespioneren.

Invisimole zou een soort Zwitsers legermes zijn waarmee je het beheer over de microfoon van het besmette apparaat krijgt om gesprekken op te nemen, de webcamera kan aansturen, schermafdrukken kunt maken, de harde schijf kan doorzoeken en de instellingen kan veranderen. Ook kun je er bestanden mee openen, wissen of overschrijven. Je zou zeggen dat je zo in feite achter het betreffende apparaat zit. De onderzoekers stellen dat het progje het listigste is dat ze tot nu toe gezien hebben in dit spionagegenre.
Het progje zou sedert 2013 op een dozijn apparaten zijn gebruikt. Het werkt in alle stilte en de onderzoekers zijn er niet achter gekomen hoe het is verspreid en door wie. Op de een of andere manier weet het programma zich onzichtbaar te houden voor gebruiker zowel als systeembeheerder waarbij het zijn bestanden en communicatie versleutelt. Voor zover ik het begrepen vermommen de bestanden van het programma zich als legitieme Windowsbestanden. Omdat Invisimole (onzichtbare mol) zo ‘bijdehand’ is wordt er meteen weer gedacht aan veiligheidsdiensten of aan een misdaadgroep die uit is op het grote geld.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.