Apple frustreert Telegram na Russische ban

De Apple-winkel in Peking

De Apple-winkel in Peking

Apple, dat bedrijf dat zo begaan is met je digitale veiligheid, heeft sedert de Russische autoriteiten de berichtendienst Telegram in de ban heeft gedaan het bijwerken van de app voor iOS geblokkeerd, aldus Pavel Durov, medeoprichter van Telegram.

Telegram weigert de Russische autoriteiten de versleutelingscodes te overhandigen, zoals Apple ooit geweigerd heeft op de eis van de FBI in te gaan om een telefoon te ontgrendelen. Dat standpunt was principieel stelde Apple destijds, maar kennelijk durft dat bedrijf dat alleen in eigen land te zijn. In China en kennelijk ook in Rusland werkt het bedrijf soepeltjes mee aan de censuurmaatregelen van de plaatselijke overheid.
Volgens de Russische overheid werd Telegram gebruikt door terroristen om een bomaanslag in St. Petersburg voor te bereiden, waarbij in 2017 zestien mensen om het leven zijn gekomen. “We hebben het enig mogelijke gedaan: de rechten van gebruikers op privacy beschermen in een problematisch land”, zei Durov.

7%

Hij stelde dat de Russische gebruikers maar 7% uitmaken van alle Telegram-gebruikers maar dat Apple op die manier alle gebruikers dupeert.
Volgens hem voldoet Apple door die blokkade van Telegram ook niet meer aan de nieuwe AVG-richtlijn van de Europese Unie.

Apple verwijderde Telegram en het snellere Telegram X in februari uit de Apple-winkel met als smoes dat het om ‘ongepaste inhoud’ zou gaan. Apple wilde niet reageren op de beschuldiging van Durov, zo meldde CNet.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.