“Nederland niet berekend op webaanvallen”

brigadegeneraal Wilfred Rietdijk.

Wilfred Rietdijk (r)

Nederland zou snel een nieuwe organisatie moeten optuigen om buitenlandse (digitale) dreiging in kaart te brengen. De dreiging vanuit met name Rusland overstijgt het incasseringsvermogen van het ministerie van Defensie en de inlichtingendiensten, stelt brigade-generaal Wilfred Rietdijk, verbonden aan de Nationale Cyberveiligheid van het ministerie van Defensie.
Volgens de generaal zou die nieuwe dienst voortdurend alert moeten zijn op aanvallen die onze democratie zouden kunnen ondermijnen. Hij denkt dat de nieuwe digitale oorlogsvoering de mogelijkheden van de ‘ouderwetse’ fysieke oorlog verre overstijgen. Ik denk dat de generaal gewoon een baantje zoekt. Zou onze democratie ten onder gaan aan nepnieuws? Ik geef het weinig kans. Nepnieuws is van alle eeuwen. De laatste tijd wordt net gedaan of het een nieuw fenomeen is, maar dat is lariekoek.
Ook de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid (WRR) adviseerde in mei een Nationale Veiligheidsraad op te richten naar Amerikaans voorbeeld (Rusland heeft ook een nationale veiligheidstraad, het is maar dat je het weet). Ik zou zeggen dat we maar zo min mogelijk iets moeten doen wat de Amerikanen doen, want daar lopen de zaken allerminst soepeltjes (met een gek als president, al is ie de laatste tijd wel erg rustig).

Truc

Het is de aloude truc om een vijand te creëren om je eigen bestaansrecht (als militair) te rechtvaardigen. Onze goede generaal en, kennelijk, ook de WRR denken dat het gevaar van China en Rusland komt, maar ik zou zeggen: vlak de VS en het Verenigd Koninkrijk niet uit, onze ‘bondgenoten’. Bovendien worden de VS, ondanks alle miljarden die ze spenderen aan hun ‘veiligheidsdiensten’ regelmatig en met succes aangevallen door ‘Russische’ krakers. We hoeven alleen maar aan het gedoe rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen te denken. Het helpt dus geen flikker en zeer waarschijnlijk zullen wij burgers weer een stuk van onze privacyrechten moeten inleveren….
Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.