Je telecombedrijf kan je bespioneren

Slimme meters

‘Slimme’ meters maken ook deel uit van het snel groeiende Internet der Dingen

We hebben het hier al vaker over gehad: hoe slim is wat slim genoemd wordt? Niet erg.  Hoe ‘slimmer’ je je leven inricht, hoe meer mogelijkheden er zijn om je de godganselijke dag te bespioneren. Je eigen telecombedrijf kan in principe in je ‘slimme’ apparaten gluren die aan internet zijn gehangen: babyfoons, digitale tv’s, vibrators en zelfs in apparaten die bedoeld zijn om je privésfeer af te schermen, stelt het Britse populair/wetenschappelijke blad New Scientist.
“Deze apparaten zijn in feite spionagemiddelen”, zegt de Amerikaan Peter Swire van het technologisch instituut van Georgia (VS) in Atlanta. Dat is niet echt nieuws, maar toch niet echt doorgedrongen tot de (potentiële slachtoffers): jij en ik, je buurman/-vrouw enz. In de VS zagen parlementariërs er in maart brood in om regels te herroepen die bedoeld waren om de verkoop van persoonlijke gegevens door telecombedrijven aan derden te voorkomen en gebruikers meer macht te geven.
“Telecombedrijven zijn in de positie die gegevens te verkopen”, zegt Brent Mittelstadt van het internetinstituut in Oxford (Eng). Communicatiegegevens (metadata) vormen waardevolle koopwaar. Ze geven veel bloot van de bijbehorende gebruiker. In de VS mogen telecombedrijven die gegevens verkopen evenals de geschiedenis van de gebruikers.

Verkoopbare informatie

Leveren die domme dingen in dat domme huis extra verkoopbare informatie op?, vroeg Noah Apthorpe van de Princeton-universiteit zich af. Dus gingen hij en zijn collega’s na wat die over de eigenaar blootgaven.
Vier van die domme apparaten konden simpelweg door het telecombedrijf worden herkend, aangezien die via internet waren verbonden. Dat is geen probleem als het van een Amazon Echo komt, de ‘ouwehoer’ van dit webwinkelbedrijf dat onmiddellijk vertelt wie zij (hij?) is. Tegenwoordig is bijna alles met het web verbonden, van insulinepompjes tot vibrators. Het telecombedrijf weet (kan weten) welke speeltjes zijn klanten gebruiken en dat is nuttige info voor bedrijven.

Versleuteling

Met versleuteling kun je voorkomen dat je telecombedrijf gegevens van je verzamelt. Webstekadressen die beginnen met https versleutelen het verkeer, maar het telecombedrijf kan wel zien welke webstek de klant bezocht heeft, niet welke pagina’s of wat hij/zij daar deed.
Versleuteling verhindert ook niet dat het telecombedrijf weet (kan weten) welke apparaten je gebruikt (en aan internet hangt). Op die manier kan die er ook achter komen wanneer je slaapt als je slaapsensor is verbonden met internet, ook of je een bewegingsgevoelige beveiligingscamera hebt en wanneer je daarvan de beelden bekijkt.

Volgens de onderzoekers zijn er manieren om de, mogelijke, spionageactiviteiten uiterst lastig te maken. Een manier is om een persoonlijk virtueel netwerk te gebruiken en dat netwerk laten berekenen wanneer er internetverkeer is van ‘slimme’ apparaten die niet gebruikt worden op dat moment. Dan wordt het voor het telecombedrijf lastig ongemerkt informatie te tappen. Zo’n virtueel netwerk kan je netwerk echter wat vertragen, waardoor dat dan weer ongeschikt wordt als afweer tegen ongewenste nieuwsgierigheid van je telecombedrijf.
Het is, stelt Mittelstadt, aan de gebruikers om de privacyrisico’s af te wegen tegen het gemak (?) van het gebruik van domme apparaten. New Scientist stelt dat dit soort zaken overal kunnen worden waargenomen, maar dat de beperkingen in de VS voor telecombedrijven in het vergaren van gegevens van klanten minimaal zijn. In de EU zou dat veel moeilijker zijn vanwege de regelgeving.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.