Google-criticus door Google gefinancierde denktank geloosd

Anne-Marie Slaughter van New America: chantage?

Anne-Marie Slaughter: …druk…? (afb: New America)

De denktank  Open Markets  is een van de weinige organisaties/instellingen die zich uiterst kritisch opstelt tegenover de almachtige webreus Google.  Pikant is dat de stichting waar deze denktank onder valt (New America) miljoenen ontvangt van datzelfde bedrijf.  Google trok de steker er uit toen de denkttank en met name Open Markets-chef Barry Lynn wat al te kritisch werden.

Google kreeg dit jaar van de Europese Unie een boete van zo’n € 2,5 miljard. Barry Lynn, de ‘baas’ van Open Markets sprak daar zijn goedkeuring over uit. De Amerikaanse wetshandhavers zouden hun werk moeten doen in zake Google net als ze bij het in de jaren 90 almachtige Microsoft van Bill Gates deden. Die uitspraak kwam Lynn duur te staan.
Een paar dagen later kreeg Lynn van de voorzitter van de stichting New America Anne-Marie Slaughter (slachter!) per e-mail meegedeeld dat New America en Open Markets uit elkaar zouden gaan. De hele Open Markets-groep, zo’n tien betaalde krachten plus bezoekende onderzoekers, werd in een keer ‘verbannen’. “We zijn bezig de relatie met Google uit te bouwen”, schreef ze aan Lynn. “BEDENK hoe je de financiering voor anderen in gevaar brengt.”
Hij en zijn medewerkers waren niet langer welkom bij New America. Op Twitter beweert Slaughter dat het verhaal in de New York Times niet klopt. Ze zou trots zijn op het werk van Open Markets (We are proud of Open Markets work. https://t.co/UGpWG5UdkF).
Haar verklaring weerlegt echter geen van de punten in het artikel. Volgens de stek the Intercept zou Slaughter zelfs gedreigd hebben Lynns ontslag en dat van zijn medewerkers lastiger te maken als hij de publiciteit zou zoeken. Noch Slaughter noch New America zouden gereageerd hebben op vragen van the Intercept waar het NYT-artikel de fout is ingegaan.

Google stelt dat het bedrijf niet gedreigd heeft de subsidiëring van New America te beëindigen en dat het bedrijf geen rol heeft gespeeld in het elimineren van Open Markets. . “Ongenoegen en druk zijn twee verschillende zaken. Het op die manier voorstellen zou totaal misplaatst zijn”, zei een woordvoerder van Alphabet, de moedermaatschappij van Google.

Ongenoegen

Druk van een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld is misschien helemaal niet nodig. Ongenoegen kan voldoende zijn om de raderen in gang te zetten bij mevrouw Slaughter. De baas van Alphabet Eric Schmidt, die ook een rol speelt in de New America-stichting (hij heeft er een naar hem vernoemd ideeënlab), zou geen geld hebben willen steken in een organisatie die de monopolistische praktijken van ‘zijn’ bedrijf aan de kaak stelt. Hij zal wat gesprekjes hebben gevoerd en volgens the Intercept was dat niet voor het eerst.

Ook New America en Slaughter gaan niet vrij uit al was het maar omdat ze gezwicht zijn voor chantage. Bovendien lijkt het Slaughter te ontgaan wat een denktank wordt geacht te doen. Het is maar weer eens een waarschuwing om van enkele ‘weldoeners’ veel geld aan te nemen.
Voor ex-Open Markets-medewerker Matt Stoller zit er ook een zonnige kant aan het drama: “In de politiek is het moeilijk te bewijzen dat je effectief bent. Google zegt hier dat we een beetje te effectief werden.”
Er is al een nieuwe denktank opgericht met Lynn aan de leiding: Citizens against Monopoly, ‘voorgezeten door politiek activiste en hoogleraar Zephyr Teachout.

Bronnen: New York Times, the Intercept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.