Hartgangmakers ’terug’ vanwege ‘inbraakrisico’

Een hartgangmaker van Abbott

Een hartgangmaker van Abbott (afb: Abbott)

De Amerikaanse FDA vreest dat zo’n halfmiljoen hartgangmakers gevoelig zijn voor digitale inbraak. Dat lek zal moeten worden gedicht willen de dragers niet voor onaangename verrassingen komen te staan (met als extreme consequentie hun dood).
De gangmakers (pacemakers) hoeven niet uit de patiënt gehaald te worden, maar de programmatuur van het apparaatje kan worden bijgewerkt terwijl dat in het lijf blijft zitten. De fabrikant Abbott (voorheen St. Jude Medical) heeft de aanpassing al gereed, maar die zal door medisch personeel op de gangmakers moeten worden geïnstalleerd.
Het gaat om zes typen, allemaal van Abbott. De hartgangmakers zijn radiografisch bestuurd en worden gebruikt bij patiënten met een te lage of onregelmatige hartslag of hartpatiënten die herstellen van hartfalen.
Tot nu toe zijn er geen berichten dat er misbruik gemaakt is van het veiligheidslek, aldus Abbott. Volgens de FDA kan door het lek een onbevoegde toegang krijgen tot het apparaatje en het herprogrammeren. Zo zou een onverlaat ervoor kunnen zorgen dat de batterij leeg raakt of dat de patiënt een ondeugdelijk hartritme krijgt opgelegd. In het ergste geval kan dat tot de dood van de drager leiden. Dit is de twee ronde van versievernieuwingen van de apparaten sedert Abbott eerder dit jaar in januari de fabrikant St Jude Medical overnam.

Extreem laag

Volgens Abbott is het risico op digitale inbraak ‘extreem laag’ en zou alleen uit te voeren zijn in zeer specifieke omstandigheden. De FDA en Abbott vragen de dragers met hun artsen te overleggen over het bijwerken van de programmatuur van de apparaatjes.

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.