WannaCry’s jonste slachtoffers: verkeerscamera’s en Honda

Honda-fabriek in Sayama

Honda-fabriek in Sayama

De WannaCry-worm die computers gijzelt voor losgeld heeft even voor onrust gezorgd en vervolgens gaan we weer over tot de orde van de dag. Gaat U rustig slapen! Niet doen. WannaCry is het begin en zelf nog niet uitgewerkt. In Australië zou de losgeldworm enkele tientallen verkeerscamera’s hebben besmet en in Japan zou die het stilleggen van de productie van een Honda-fabriek hebben veroorzaakt.
In Australië zouden 55 camera’s voor verkeerscontroles zijn besmet via de dienstverlener Redflex, zo bevestigde de politie in de deelstaat Victoria. De politie stelt dat de worm in het systeem is aangetroffen, maar dat de camera’s nog functioneren. De autoriteiten zeggen de zaak in de gaten te blijven houden.

Honda

In Japan lijkt WannaCry meer schade te hebben aangericht. Honda legde de productie in een fabriek in Sayama stil. Daar was WannaCry binnengedrongen in het netwerk van het bedrijf, aldus persbureau Reuters. In de fabriek worden dagelijks duizend voertuigen gemaakt: de Accord-sedan en de Stepwgn.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf was WannaCry binnengedrongen bij vestigingen in Japan, Noord-Amerika, Europa en China. Het bedrijf zou de beveiliging van het eigen netwerk hebben verbeterd na de grote aanval vorig maand, maar kennelijk heeft dat geholpen. Tot nu toe zou alleen de al wat oudere fabriek in Sayama zijn getroffen. Inmiddels zou de fabriek weer in productie zijn.

Honda was niet het enige slachtoffer van de gijzelworm. Ook de gezamenlijke onderneming van Renault en Nissan moesten er in mei aan geloven. Voor korte tijd werd er fabrieken in Europa en Azië stilgelegd.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.