Stemwijzer open en bloot

Stemwijzer open en bloot te bekijkenDoor een lek in Stemwijzer is de partijvoorkeur van alle gebruikers enige tijd zichtbaar geweest, stelt Loran Kloeze van het ict-beveiligingsbedrijf Ralon. Door te kijken naar de gegevens die tussen gebruikers en de gisteren geopende Stemwijzer heen en weer worden gestuurd, ontdekte de Meppelse ict-specialist de totaaltelling van alle stemadviezen die de webstek heeft verstrekt.
Stemwijzer stuurde de gegevens met alle totalen onversleuteld naar elke gebruiker. Door te kijken in gegevens die normaal gesproken niet worden getoond, achterhaalde Kloeze de codering om afzonderlijke partijen te kunnen identificeren, inclusief het totaal uitgebrachte aantal stemmen per partij. Op een andere pagina ontdekte hij welk nummer voor welke partij stond, waardoor het mogelijk werd een totaaloverzicht te maken.
Stemwijzer heeft bevestigd dat sprake was van een lek en heeft maatregelen genomen om verder onheil te voorkomen. De Stemwijzer wil bewust geen ‘uitslagen’ bekendmaken, omdat de opzet zich daartoe niet leent.
Kloeze noemt de gang van zaken bij Stemwijzer bijzonder knullig. “Ik heb alleen nog maar het laaghangende fruit geplukt.”

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.