Duizenden verbonden printers gekraakt (met humor)

Botnet

Een botnet van slaven (zombies)

Een jonge ethische e-kraker heeft zo’n 150 000 slecht beveiligde printers gekraakt en die een grappige boodschap laten afdrukken. Hij/zij spuide onder meer kritiek op Trump en stelde dat die de inkt goedkoper moest maken. Tegen the Register zei de e-kraker, die zich Stackoverflowin noemt, dat hij een simpel scriptje had gebruikt om bij de slecht beveiligde, verbonden printers binnen te komen en die vervolgens printopdrachten gegeven.
Het internet-der-dingen is zo lek als een mandje, het is hier al vaker betoogd. Dat lijkt maar mondjesmaat veranderen. Al die verbonden apparaten, vaak ook nog zeer ten onrechte ‘slim’ genoemd, maken het kwaadwillende inbrekers mogelijk hele legers van botnets te formeren om, bijvoorbeeld, massa-aanvallen te plegen op onwelgevallige organisaties, die daarmee effectief kunnen worden platgelegd.

Achteloosheid

Webveiligheidsdeskundigen strijden al jaren tegen die achteloosheid, maar dat schijnt maar weinig te helpen. Deze nieuwste ‘inbraak’ is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. We sidderen (nou ja, sidderen) voor de Rus die onze Kamerverkiezingen zal gaan versjteren (zegt de AIVD), maar we doen zelf hoegenaamd niets om ons digitale doen-en -laten te beveiligen. Mensen maar ook overheidsorganisaties gooien computers en telefoons weg, waarop nog veel ook compromitterende gegevens staan. We kunnen rustig wachten op het volgende incident.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.