Google ligt dwars om verzoek tot inzage van FBI

FBI-schildVolgens de (Amerikaanse) rechter moet Google inzage geven aan de federale recherche FBI in Gmail-berichten, ondanks dat die zijn opgeslagen op servers buiten de VS. Google zegt in beroep te gaan omdat voldoen aan dit verzoek de privésfeer van buitenlandse Gmailgebruikers aantast. Eerder in een soortgelijke zaak met Microsoft was de gerechtelijke beslissing anders uitgevallen.

Volgens de Amerikaanse rechter Thomas Rueter moet Google voldoen aan de eis van de FBI die verband houdt met een fraudeonderzoek in de VS. Rueter stelde dat het overdragen van de berichten niet als onwettig kon worden gezien omdat er geen sprake was van een ‘aanmerkelijke inbreuk’ op het ‘eigendomsbelang’ van de Gmailgebruiker.
De uitspraak wijkt af van een eerder door een federale rechtbank gedane uitspraak, die vorig jaar tot een tegenovergestelde conclusie kwam. Daarbij ging het om Microsoft en om gegevens die buiten de VS zijn opgeslagen.

Google gaat in beroep. “We blijven ons kanten tegen het uitbreiden van gerechtelijke bevelen.” Beide zaken vallen onder eenzelfde wet, die gaat over het opslaan van (communicatie)gegevens, die volgens veel privacy- en burgerrechtenorganisaties achterhaald is. Volgens het vonnis van Rueter krijgt Google jaarlijks 25 000 verzoeken om inzage van de Amerikaanse autoriteiten in verband met misdaadonderzoek.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.