AIVD: Rusland loert op ons

Rob Bertholee, baas van de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD, maakt zich zorgen over  de digitale aanvallen vanuit China, Iran en vooral Rusland. Met name de Russen zouden veel werk maken van digitale inbraak, stelt hij in een gesprek met EenVandaag. Nou moet Bertholee dat natuurlijk wel zeggen, want anders raakt ie zijn baantje kwijt.
De AIVD meldt al een aantal jaar in zijn jaarverslag dat het aantal digitale aanvallen op Nederland toeneemt. Het zoeken naar daders is lastig omdat krakers geen visitekaartjes achterlaten en het vrij makkelijk is op het web om sporen uit te wissen. Het is mij dan toch ook altijd weer een raadsel hoe spionnenbazen ondanks die problemen toch geen moeite hebben de schuldigen aan te wijzen: China en Rusland en in minder mate Iran, Israël en Brazilië. Hoe zit het met Amerika, het land dat waarschijnlijk verreweg het meeste geld uitgeeft aan digitale spionage.
Toch weet Bertholee zeker dat de Russen uit zijn op allerlei gevoelige documenten. “Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen van overheidsinstellingen. Ik vind dat een gevaar voor de democratie.”
Wat nu nieuw zou zijn, is een forse toename en het feit dat de Russen specifiek op zoek zijn naar uiterst gevoelige documenten: stukken van de ministerraad. Bertholee: ‘Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie.’
Mij lijkt eerlijk gezegd de nieuwe wet van Plasterk een bedreiging voor de democratie. De veiligheidsdiensten AIVD en de MIVD (de militaire dienst) krijgen meer bevoegdheden en zoals het er nu naar uitziet wordt het toezicht op het doen en laten van de diensten nog ondoorzichtiger dan die nu al is.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.