WhatsApp en Facebook onder vuur in Duitsland

Facebook- en WhatsApplogoDe sociale media WhatsApp en Facebook worden al een tijdje scherp in de gaten gehouden door de Duitse autoriteiten. De twee ‘verwante’ media (Facebook is de eigenaar van WahtsApp) trokken de aandacht van die autoriteiten nadat Facebook had aangekondigd dat gegevens van WhastApp gebruikers `zouden worden gedeeld met Facebook. Bij de overname in 2014 werd nog heftig beweerd dat WhatsApp zich altijd  aan de strikte privacyregels van zijn oprichters zou houden. WhatsApp is nu in Duitsland aangeklaagd door de consumentenbond.

In augustus vorig jaar kondigde WhatsApp aan dat de privacyregels zouden worden aangepast en dat er gegevens van WhatsApp-gebruikers zouden worden gedeeld met de moedermaatschappij. Bij dat soort aankondigingen komt er altijd een hoop geleuter dat op die manier de diensten beter kunnen worden afgestemd op de gebruikers, om, onder veel meer, betere suggesties voor vrienden te kunnen doen. Het hele punt is dat de moedermaatschappij financieel nog niet erg veel gezien heeft van de nieuwe dochter en sociale media hebben de naam sociaal in het vaandel, maar ze zijn er voor de eigenaars toch vooral voor de centen.
In september bepaalde de Hamburgse persoonsgegevensbeschermer dat Facebook geen WhatsApp-gegevens mocht verzamelen en opslaan. We hebben het dan over gegevens van 35 miljoen WhatsApp-gebruikers.
In december betrad de Europese commissie het strijdveld. Facebook zou in 2014 tijdens de overname van WhatsApp onjuiste en misleidende informatie hebben verstrekt over het delen van persoonsgegevens.

VZBV

Nu heeft de Duitse consumentenbond VZBV een zaak aanhangig gemaakt bij een Berlijnse rechtbank. De VZBV wil dat het delen van de WhatsApp-gegevens met Facebook wordt gestaakt en dat Facebook de eerder verkregen gegevens wist. Volgens de consumentenbond hebben Facebook en WhatsApp misbruik gemaakt van het vertrouwen van gebruikers.
Natuurlijk vertellen techbedrijven dan dat ze wel degelijk voldoen aan de wet. “We zullen graag meewerken om vragen te beantwoorden”, laat WhatsApp zoetsappig weten.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.