De Duitse privacywaakhond verbiedt Facebook WhatsApp-gegevens te verzamelen. WhatsApp is een onderdeel van het bedrijf Facebook, maar heeft problemen om winst te maken. Veel gebruikers waren boos omdat bij de overname in 2014 uitdrukkelijk was gesteld dat dat nooit zou gebeuren. Het is voor het eerst dat een officiële beschermer van de privésfeer zich over deze kwestie heeft uitgesproken. Facebook zou alle reeds verzamelde informatie van 35 miljoen Duitse Facebookgebruikers moeten vernietigen.
“Het moet een beslissing van de WhatsApp-gebruiker zijn of hij/zij die dienst wil verbinden met zijn/haar Facebookprofiel”, stelt de Hamburgse privacybewaker Johannes Casper in een verklaring. “Die toestemming had vooraf moeten worden gevraagd en dat is niet gebeurd.”
Facebook stelde in een reactie dat het bedrijf zich gehouden heeft aan de Europese privacyregels, maar dat het bereid is met de Duitse privacyautoriteiten samen te werken. Dat de privacybewaker van Hamburg de uitspraak deed heeft er mee te maken dat de Duitse vestiging van Facebook in die havenstad staat.
De berichtendienst WhatsApp werd in 2014 voor 19 miljard dollar (zo’n € 17 miljard) gekocht door Facebook, maar de dienst heeft de moedermaatschappij nog steeds niet kunnen verblijden met winst, ondanks de 1 miljard gebruikers. WhatsApp zou telefoonnummers en analytische gegevens van gebruikers doorsluizen naar de moedermaatschappij. WhatsApp zou ook bedrijven willen toestaan rechtstreeks contact op te nemen met WhatsAppers. Iets soortgelijks wordt uitgeprobeerd in Facebook Messenger.
WhatsApp doet net of die veranderingen de dienstverlening aan de gebruikers vergroot, maar dat argument is weinig overtuigend. Ook de Britse privacywaakhond onderzoekt de beleidswijziging bij WhatsApp.
Bron : New York Times