De nieuwe camera’s die binnenkort boven de Belgische snelwegen hangen, zouden ook gezichten kunnen herkennen. De Belgische privacycommissie is meteen in de hoogste boom geklommen. Voorlopig gaat dat niet gebeuren, omdat er wettelijke en technische bezwaren zijn, maar blijft dat zo?
Net voor Kerstmis heeft de regering het groene licht gegeven voor een duizendtal camera’s boven de snelwegen. Het gaat om camera’s voor automatische nummerplaatherkenning. De bedoeling is om gezochte voertuigen te traceren en zo criminelen of terroristen op te sporen. Steden als Kortijk, Turnhout en Mechelen werken al jaren met zulke systemen.
Bij de aanbesteding van die nieuwe camera’s vraagt de overheid nu dat ze ook in staat moeten zijn om gezichten te herkennen, zo schrijft het tijdschrift Knack.
Voorlopig zal die gezichtsherkenning niet worden gebruikt, sust de overheid. “Dat het cameraschild aan gezichtsherkenning zal doen, is erg voorbarig”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “We hebben de aanbesteding zo ruim mogelijk geformuleerd. We doen een grote investering en dan moeten we oog hebben voor de mogelijke evoluties die nog komen. Maar zo ver zijn we dus nog lang niet.”
De camera’s, waarvan een groot deel in de buurt van de grenzen zullen komen, gaan in de eerste plaats nummerplaten lezen, op zoek naar gezochte voertuigen. De nummerplaten blijven tot maximaal één maand in de databank staan. Alleen als er een overeenkomst is met de ‘zwarte lijst’ komt de politie in actie. Mocht er ooit aan gezichtsherkenning gedaan worden, zou dat werken volgens hetzelfde principe, zo heet het in Brussel.
Snelheid
De vraag is of gezichtsherkenning bij een snelheid van 120 km/u wel nuttig is. Deskundigen denken dat dat niet werkt. Het beeld wordt al snel wazig. Dat wordt nog erger als het donker wordt. Daar komt bij dat nummerplaten meestal van achter gefotografeerd worden. Dergelijke systemen worden wel gebruikt op plaatsen waar de snelheden wat minder hoog zijn. Zo loopt er op de luchthaven van Zaventem, nabij Brussel, een proef met gezichtsherkenning.
Volgens Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische pivacycommissie, is zo’n gezichtsherkenningssysteem op het ogenblik onwettig. Dat het op Zaventem gebeurt vindt hij te verdedigen. “Om op zo’n grote schaal aan gezichtsherkenning te gaan doen, is een heel ander paar mouwen. Dit kan wat mij betreft enkel bij een concreet gerechtelijk onderzoek, waar Justitie het laatste woord heeft en niet een minister of de burgemeester.” Hij vindt dat er snel een parlementair debat moet komen. “Het is belangrijk om niet te experimenteren, maar klare en duidelijke afspraken te maken of te verbieden wat moet.”
Bron: de Morgen