Bewijs Russische betrokkenheid DNC-kraak mager

Het ODNI-rapport over Russische inmenging in presidentsverkiezingen VSHet werd door de regering Obama als vaststaand aangenomen en meteen werden maar even 34 Russische diplomaten uitgewezen, Het bewijs dat de Amerikaanse veiligheidsdien-sten/regering presenteren over de verantwoordelijkheid van de elektronische inbraak bij de Democratische nationale conventie (DNC) in de aanloop naar de presidentsverkiezing is echter uiterst mager. Er worden hooguit aanwijzingen genoemd. De Russische regering speelt nog steeds de vermoorde onschuld en het is niet onwaarschijnlijk dat ze dat ook is. Het is toch opmerkelijk dat enige tijd geleden de Russen China om hulp vroegen bij het beteugelen van de vrijheid op internet. Dat klinkt niet echt als een brevet van vermogen in het elektronische. 
Vrijdag maakte het bureau van de directeur Nationale veiligheid (in Amerikaanse afko ODNI) het rapport openbaar waarin de Russische betrokkenheid bij de kraak zou zijn aangetoond. Hoewel het de gedetailleerdste verslaggeving is van de (vermeende) Russische weboperaties tot nu toe, zijn veiligheidsdeskundigen niet overtuigd. Het harde bewijs is niet geleverd of misschien niet openbaar gemaakt (maar dat maakt het er niet beter op). Niet alleen zou de Democratische conventie doelwit geweest zijn van de krakers, maar de gedachte Russische overheidskrakers zouden ook in de sociale media nepnieuws verspreid hebben om de verkiezingen te beïnvloeden.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn overtuigd van de betrokkenheid van de Russische regering daarbij, waarbij vooral de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton het moest ontgelden. Doel van de elektronische agitatie zou zijn geweest om Trump op de zetel in Washington te krijgen. Opmerkelijk is dan wel dat ook de federale Amerikaanse recherche, de FBI, zich in die strijd mengde, door het onderzoek na het mailgedrag van Clinton tijdens haar ministerschap weer op te pakken. Opzet? Of zou de FBI door de Russen aangestuurd zijn?

Ondermijnen

“Het oogmerk van de Russen was het vertrouwen van het publiek in het democratische proces te ondermijnen, Clinton af te branden en haar kansen om president te worden te verkleinen”, stelt het ODNI-rapport. “Poetin en de Russische regering hebben volgens ons een duidelijke voorkeur voor Trump en we denken dat we het bij het rechte eind hebben”, klinkt het wat zwakjes.
Technisch bewijs wordt er niet geleverd. Het bewijs bestaat wel, maar valt onder geheimhouding, is de verdediging van de rapportschrijvers (je vraagt je dan af waarom ze een rapport schrijven). Het werkje overtuigt dan ook niemand. “Als ze nu met feiten waren gekomen die ze mogelijk hebben”, zegt veiligheidsdeskundige Robert Graham van Erratasec. “Dit maakt me kwaad.”
Intern zou er zijn aangedrongen om meer informatie in het rapport te vermelden, maar dan zouden de overheidsspionnen met de billen bloot moeten en dat doen ze niet graag. De vijand leest mee. “Er is altijd een spanningsveld tussen welke bronnen en methodes je kunt noemen en welke niet”, zegt oud NSA-advocaat Susan Hennesey, tegenwoordig werkzaam voor het Brookingsinstituut. Het is duidelijk dat de behoudenden die strijd hebben gewonnen.”

Trump

De komende president Donald Trump schijnt wel zijn mening veranderd te hebben. Nadat hij was bijgepraat door de FBI, NSA, CIA en het ODNI gaf hij een wat diffuse verklaring uit. “Terwijl Rusland, China, andere landen en groepen continu proberen de webinfrastructuur te kraken van overheden, bedrijven en organisaties zoals de DNC, is er geen effect geweest op de verkiezingsuitslag, noch is er met de stemmachines geknoeid.” Die laatste toevoeging is ook opmerkelijk, aangezien Trump herhaalde malen heeft gezegd dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, zonder daar ooit een flinter bewijs voor te hebben geleverd. We zullen nog wel wat te stellen krijgen met zo’n wispelturige president.

Tot nu toe heeft Trump de Russische betrokkenheid bij de elektronische inbraken altijd ontkend. Hij kwam zelfs met de suggestie dat de Democratische Partij de inbraak zelf op touw gezet heeft. Het kon iedereen geweest zijn, van de Chinezen tot een vetklep uit New Jersey.
Volgens het rapport heeft WikiLeaks de gestolen DNC-gegevens rechtstreeks van de Russische veiligheidsdienst gekregen. Ook zouden de Russen zich al langer met verkiezingen in Amerika bezighouden. Het rapport schenkt veel aandacht aan de desinformatieactiviteiten van de Russen, waarschijnlijk bij ontstentenis van hard, technisch bewijs.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.