Nederland klopt steeds vaker bij Facebook aan

FacebookDe Nederlandse overheid vraagt (en krijgt) steeds vaker gebruikersinformatie van Facebook, zo blijkt uit een rapport van dat bedrijf. In de eerste zes maanden van 2016 vroeg de overheid het sociale netwerk 450 keer om gebruikersgegevens van Facebook, Whatsapp of Instagram. Dat is bijna drie keer zo vaak als het half jaar daarvoor. Wat het aantal gebruikers betreft is dat aantal zelfs verviervoudigd: van 190 naar 750 gebruikersprofielen. In 90% van de aanvragen werd het verzoek door Facebook gehonoreerd.
Volgens Facebook vragen overheden meestal om informatie wegens criminele activiteiten, zoals diefstal of ontvoering. In veel gevallen vragen ze om algemene abonneegegevens, zoals iemands naam en sinds wanneer hij of zij het sociale netwerk gebruikt, schrijft Facebook. Andere keren verzoeken landen ook om internetadressen en de inhoud van persoonlijke profielen. Elk verzoek zou door Facebook zijn beoordeeld op rechtsgeldigheid. Het bedrijf gaat niet in op individuele gevallen.

Stijging

Wereldwijd steeg het aantal verzoeken met 27%, naar ruim 59 000. Zo’n 40% was afkomstig uit de Verenigde Staten. Volgens Rejo Zenger van privacyorganisatie Bits of Freedom zou de Nederlandse regering zelf moeten vertellen hoe vaak zij sociale netwerken om gebruikersinformatie vragen. “Een Facebookprofiel zegt heel veel over jouw doen en laten. Wat je leuk vindt, waar je bent. Dat is zeer gevoelige informatie. Wie dit soort gegevens opvraagt moet daar wel transparant over zijn.” Hij begrijpt niet waarom de overheid wel verplicht is om bekend te maken hoe vaak bij telecombedrijven om informatie wordt gevraagd, maar niet als dat bij sociale media gebeurt.

Het Openbaar Ministerie noemt de 450 aanvragen ‘relatief weinig’ in vergelijking met het aantal Facebookgebruikers. Het Landelijk Parket ziet niets in de uitbreiding van de meldplicht van de verzoeken om informatie met de techbedrijven. Dat doen die bedrijven zelf wel, is het standpunt daar.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.