Europees gerechtshof haalt Britse gluurwet onderuit

Britten bespioneren eigen burgers

Een observatiekamer bij de Britse veiligheidsdienst GCHQ

Het Europese gerechtshof heeft de nieuwe Britse wet voor de opsporingsdiensten, de gluurwet, onderuit gehaald. De wet geeft politie en inlichtingendiensten verregaande bevoegdheden in te breken in computers van verdachten. Het hof zegt dat de in de wet  toegestane gegevensgaring niet toelaatbaar is. Overheden mogen telecombedrijven niet dwingen onbeperkt gegevens over hun klanten te bewaren. Dat is volgens het hof onverenigbaar met de Europese privacyregels.
De wet geeft opsporingsdiensten veel meer armslag dan eerdere wetgeving. Zo moeten internetaanbieders de websurfgegevens van hun klanten een jaar lang bewaren en moeten die toegankelijk zijn voor een reeks politie- en overheidsdiensten. Het wetsvoorstel is al goedgekeurd door het Lager- en het Hogerhuis en door de koningin ondertekend.

Volgens het gerechtshof kan op basis van die verzamelde gegevens heel precies worden nagegaan waar ze mee bezig zijn. Mensen krijgen zo het gevoel dat ze constant onder verdenking staan en/of worden gevolgd. Dit zou alleen mogen gebeuren als het om zeer ernstige misdrijven gaat en dan alleen nog wat strikt noodzakelijk is, stelt de Europese rechtbank. Verzoeken om die gegevens in te zien zouden moeten worden goedgekeurd door een onafhankelijke toezichthouder.
De kwestie was aan het hof voorgelegd door privacyorganisaties en Labour. Hun aanklacht betrof een tijdelijke wet die eind van dit jaar afloopt, maar die veel elementen in zich heeft van zijn ‘opvolger’. Volgens de winnaars moeten belangrijke delen van de Investigatory Powers Act worden veranderd.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.