Camera’s moeten ook beveiligd worden

FilmcameraMeer dan 150 filmmakers en fotografen hebben een open brief geschreven aan camerafabrikanten waarin ze die vragen camera’s te beveiligen door versleuteling. De ondertekenaars stellen dat ze zich zo kunnen beschermen tegen autoritaire regimes en andere onverlaten die het op hun foto’s en films voorzien hebben.
Het idee van de ondertekenaars is dat versleuteling van de gegevens op de camera de apparatuur en ook de (foto)journalisten en documentairemakers minder kwetsbaar maken voor vijandige elementen. “We werken in de gevaarlijkste gebieden, waarbij we dan vaak het kwaad proberen te ontmaskeren in naam van de gerechtigheid”, staat in de brief. “Talrijke malen zijn filmmakers en fotojournalisten hun materiaal kwijtgeraakt aan autoritaire regimes of misdadigers. Omdat de gegevens op de camera niet versleuteld kunnen worden is er ook geen manier om de gemaakte opnamen te beschermen. Dat is gevaarlijk voor onszelf, onze bronnen en ons werk.”

Versleuteling van gegevens is dé manier om die te vrijwaren van al te nieuwsgierige, onbevoegde ogen en oren. Het is echter de vraag of versleuteling van beeldmateriaal de journalisten en filmmakers beschermt tegen, al of niet officiële, dwingelanden. Nog steeds kunnen ze hun camera’s kwijtraken. Hopelijk staan daar dan geen unieke beelden op. De fotojournalist of filmmaker zal dan voortdurend zijn beeldmateriaal naar ‘huis’ moeten sturen. Dat kan een probleem zijn.

Een Nikon-woordvoerder zei dat het bedrijf voortdurend luistert naar de wensen van de markt. “We zullen de mogelijkheden zoveel mogelijk aanpassen aan de wensen en behoeftes van gebruikers.” De ondertekenaars stelden dat ze bereid zijn met de producenten samen te werken om versleuteling op de toestellen mogelijk te maken.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.