Mensen denken dat ze ‘hengel’trucs wel door hebben

Hengelen via mail of webMij pakken ze niet. Mensen denken dat ze trucs om ze geld af te troggelen zoals ‘hengelen’ wel door hebben. Dat valt vaak vies tegen, denken onderzoekers. Die overmoed is de reden dat mensen zo vaak het slachtoffer worden van die trucs, vermoeden ze. Daar valt wat aan te doen.
“Vaak denken mensen dat ze meer weten dan ze in feite doen. Dat maakt ze zulke makkelijke slachtoffers voor ‘hengelaars'”, zegt onderzoeker Raghav Rao van de universiteit van Texas. Vroeger kreeg je berichten uit Nigeria van een wanhopige ministersvrouw die je vroeg het gestolen geld van wijlen haar man vrij te krijgen van een buitenlandse rekening. Nu lijken die hengelberichten vaak bedrieglijk veel op berichten van bonafide bedrijven, waarin je verleid wordt om geheim te houden gegevens te openbaren in diverse graden van listigheid. Het lullige is alleen vaak dat de web- of mail@dressen de boef verraden.
Rao was vorig jaar bijna zelf het slachtoffer geworden, toen hij een bericht van UPS kreeg dat er problemen waren met het verzenden van een pakje. Zelfs hij trapte er bijna in, want hij had inderdaad een pakketje met dat koeriersbedrijf verstuurd. “In zulke gevallen is overmoed ‘dodelijk’.”

Overmoed

In zijn onderzoek, samen met collega’s, moesten proefpersonen kiezen uit echte of namaakberichten. Achteraf moesten ze vertellen waarom ze hun keuzes gemaakt hadden. Aan de hand daarvan konden de onderzoekers zien in hoeverre overmoed een rol speelde bij de keuze.
Volgens hem zijn er diverse vormen van overmoed. “Zo kunnen we begrijpen waarom bepaalde aanpakken succes hebben bij bepaalde mensen. Dat helpt om uit te vissen hoe je ze kunt wapenen.”
Rao denkt dat het bedrog door zal gaan zolang mensen niet voldoende geïnstrueerd en, daardoor, overmoedig zijn. Hij denkt aan cursussen of spellen om mensen de gevaren van het webgebruik te leren onderkennen. “Elke dag worden er duizenden berichten verstuurd om mensen op te lichten of ze financiële informatie te ontfutselen. We hebben het geheel in eigen hand dat tegen te gaan.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.