Privacyautoriteiten EU waarschuwen WhatsApp en Yahoo

Yahoo-chef Marissa Mayer

Yahoo-chef Marissa Mayer

De Europese beschermers van de privésfeer hebben WhatsApp gewaarschuwd om geen persoonsgegevens uit te wisselen met moedermaatschappij Facebook. Ook de Amerikaanse internetdienstverlener Yahoo is op zijn vingers getikt vanwege  de recent bekend geworden massale digitale inbraak bij het bedrijf.

WhatsApp kondigde eind augustus aan de gebruiksvoorwaarden te wijzigen, waardoor de belofte werd gebroken toen het bedrijf in 2014 werd overgenomen door Facebook, om nooit persoonsgegevens met het moederbedrijf uit te wisselen. Dat leidde tot onrust onder de gebruikers, maar ook bij de Europese beschermers van de persoonlijke levenssfeer zoals de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, het voormalige College Bescherming Persoonsgegevens. De Duitse pendant van AP heeft WhatsApp en Facebook al verboden persoonsgegevens uit te wisselen.
De privacybeschermers eisen dat WhatsApp alle relevante informatie aan de privacyorganisaties ter beschikking stelt. Het gaat dan om over welke persoonsgegevens de berichtendienst beschikt zoals naam, telefoonnummers, @dressen. Ondertussen mogen er geen gegevens worden gedeeld met Facebook.

Onfortuinlijk

Ook het onfortuinlijke Yahoo wordt door de privésfeerbeschermers op de korrel genomen. Het Amerikaanse bedrijf moet meer klaarheid geven over de massale digitale inbraak in 2014 die onlangs bekend is geworden en vooral over de programmatuur die Yahoo heeft gebruikt om het berichtenverkeer van de halfmiljard Yahoo-gebuikers door te spitten op verzoek van de FBI. Inmiddels zijn de Europeanen beducht geworden voor de spionagezucht van de Amerikaanse overheidsdiensten en wordt Amerika vooralsnog stevig gewantrouwd.
“Dergelijke informatie verontrust ons en het is belangrijk dat we de legale gronden
en de rechtvaardiging van zo’n spionagesysteem kunnen  bestuderen en de manier waarop U denkt dat dat strookt met het Europese rechtssysteem en de bescherming van de Europese ingezetenen”, schrijven de Europese privacywaakhonden aan Yahoo-chef Marissa Mayer.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.