Computers antidopingagentschap WADA gekraakt

De Russische (?) e-kraakgroep Fancy BearsEen groep e-krakers, die zichzelf uitgeven voor Fancy Bears en hun domicilie in Rusland zouden hebben, hebben ingebroken in de computers van het mondiale antidopingagentschap WADA. Ze zouden al eerder toegeslagen hebben in de VS, onder andere bij de Democratische partijconventie. Ze maakten zichzelf op Facebook bekend en gaven buitgemaakte dopinggegevens door van, onder meer, Tour-winnaar Chris Froome en van tennisster Serena Williams. De WADA heeft de digitale inbraak toegegeven.

“De Russen trekken het op een hoger plan zegt voormalig NSA-analist Dave Aitel, tegenwoordig eigenaar van het bedrijf Immunity. Volgens Aitel zoekt de groep de openbaarheid, omdat het zo meer invloed kan uitoefenen. “Er staat geen straf op om te zeggen: Ja, dat zijn wij.”
Volgens de veiligheidskundige hebben deze digitale inbraken ook effect op andere organisaties die zich kritisch opstellen tegenover Rusland of de Russische regering. Ze zouden zelf kunnen worden gekraakt. “Nu moet WADA voorzichtig zijn wat ze tegen iemand zeggen. Het zou naar buiten kunnen komen.” WADA heeft een belangrijke rol gespeeld in het weren van vele Russische atleten op de Olympische Spelen en de verbanning van Rusland op de Paralympisch Spelen.
Washington heeft overwegen sancties tegen Rusland af te kondigen als reactie op de DPC-kraak, zo stelt de Wall Street Journal, maar dat is niet gebeurd. Het probleem is te bewijzen dat de e-krakers connecties hebben met de Russische overheid.

Verboden middelen

Uit de vertrouwelijke medische gegevens van WADA wordt duidelijk dat topsporters soms verboden middelen mochten gebruiken bij ziekte of blessures, mits ze daarvoor toestemming kregen van hun sportfederatie. Soms is ook toestemming nodig van de nationale dopingautoriteit. Froome kreeg in 2013 en 2014 toestemming om gedurende enkele dagen ontstekingsremmers te gebruiken (prednisolon). Ex-Tourwinnaar Wiggins mocht in 2008 medicatie gebruiken tegen pollenallergie (salbutamol). Beide aanvragen werden goedgekeurd door de arts van wielerfederatie UCI.
Van Serena Williams werden dinsdag tien medische attesten onthuld, van haar zus Venus dertien. Sommige golden enkele dagen, anderen een jaar. Ze hadden voor alle middelen toestemming van de tennisfederatie.
Froome had weinig problemen met de openbaarmaking. “Ik heb mijn medische attesten altijd openlijk besproken in de media, dus ik heb hier geen problemen mee”, zei hij tegen de  BBC. “In negen jaar als professioneel wielrenner heb ik twee keer dispensatie gekregen om een middel te gebruiken tegen astma. De laatste keer was in 2014.”

Bronnen: Wired, de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.