Engelse spionnenbaas wil digitale muur om het VK

Britse spionnenbaas Ciaran Martin

Ciaran Martin: …een digitale muur om het VK?

Bedrijven zouden gebruiken kunnen maken van de deskundigheid van veiligheidsdiensten om hun elektronische systemen te beschermen tegen aanvallen en inbraakpogingen, zegt hoofd webbeveiliging Ciaran Martin van de Britse veiiligheidsdienst GCHQ. De dienst wil het Verenigd Koninkrijk digitaal ommuren om het te beschermen tegen e-krakers en ander ongerief. Daarbij gaan de Britse spionnen er kennelijk van uit dat de ‘vijand’ uit het buitenland komt.

Het voorstel werd gedaan tijdens een congres in Washington door Martin, die tevens hoofd is van het nieuwe Britse Nationale Webveiligheidscentrum, een onderdeel van de veiligheidsdienst. Die dienst vragen om digitale bescherming is nogal riskant. De Britse digitale spionnen blijken op het gebied van afluisteren en digitale inbraken nogal actief te zijn, zo blijkt uit de NSA-documenten die klokkenluider Edward Snowden openbaar maakte. Het lijkt er op, zei iemand (wie ben ik kwijt), of je de vos vraagt op de kippen te passen.
Het primaire doel voor GCHQ zou de overheid en haar organisaties zijn, maar ook private ondernemingen zouden zich kunnen aansluiten, stelt Martin. Het plan is nog zeer onrijp. Er zouden, onder veel meer, problemen met de privacy van klanten van die beschermde bedrijven kunnen zijn. Volgens Martin groeit het webaanvallen snel. Dat zijn er, in het VK neem ik aan, zo’n 200 per maand, het dubbele aantal van een jaar geleden.
Volgens Martin is het Verenigde Koninkrijk digitaal kwetsbaar. Het was zijn eerste openbare uitspraak van het nieuwe webveiligheidscentrum, dat formeel volgende maand zijn ‘deuren’ opent.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.