Weer digitale bankroof via Swift

Swift-logoTwee maanden nadat er is geprobeerd via het web miljarden van banken te roven, is weer een bank ‘overvallen’. Hoeveel geld er buit is gemaakt is nog onduidelijk. Volgens deskundigen zou het om een grootscheepse operatie gaan. De digitale bankroof zou zijn uitgevoerd via Swift, het internationale banksysteem dat zorgt voor het internationale betalingsverkeer. Het zou om een zakenbank gaan. Welke is niet bekend gemaakt.

In maart vorig jaar werd de centrale bank van Bangladesh 81 miljoen dollar lichter gemaakt. De e-rovers hadden het beveiligingssysteem van de bank gekraakt en verkregen zo de codes voor betalingsopdrachten. Zo gaven ze de Amerikaanse centrale bank, de Fed, betalingsopdrachten, over te maken naar privé-instellingen op de Filipijnen en Si Lanka. Doel was een miljard dollar te stelen. Een domme tikfout (fandation ipv foundation) beperkte de schade.
Deze tweede digitale bankroof betekent dat de vorige geen toevalstreffer was, maar, zoals de Swift-organisatie verklaarde, onderdeel van een op banken gerichte operatie. In beide gevallen hadden de rovers zich toegang verschaft tot het computersysteem, gebruikersgegevens verzameld en misleidende berichten verstuurd. Vorige maand maakte Swift al bekend dat het vaker was voorgekomen. Swift, die dagelijks miljarden transfereert, heeft in een brief zijn klanten verwittigd. De FBI vermoedt dat de rovers hulp zouden hebben gekregen van binnenuit.

Bronnen: De Standaard, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.