IBM zet Watson in tegen e-krakers

Watson van IBM

Watson

Het lijkt wel of IBM niet goed weet wat het met zijn supercomputer Watson aan moet of misschien heeft dat rekentuig wel een gigantische overcapapciteit. Hoe dan ook: ik lees in Wired dat Watson wordt ingezet om webmisdaad te (helpen) bestrijden.


Watson heeft al eens een kookboek geschreven, is bezig Koreaans te leren en heeft gestoeid met een revolutionair gezondheidssysteem. Nu dus het misdaadpad op.
Er zijn al genoeg pogingen gedaan om webmisdaad te bestrijden, waarbij, bijvoorbeeld, wordt gelet op bepaalde patronen zoals herhaalde aanmeldingspogingen. Dat kan, maar is niet ideaal. Op de eerste plaats gebeurt dat gewoon erg veel op internet. Zo zou volgens IBM een gemiddelde organisatie 200 000 van dat soort veiligheidsgebeurtenissen per dag te verwerken krijgen. MIT heeft een kunstmatig-intelligentiesysteem dat kan helpen het voor de menselijke beveiliger makkelijker te maken door valse alarms daar uit te ziften, maar dat zou maar een klein deel van het plaatje opleveren.
“We hebben het over het interpreteren en leren van ongestructureerde gegevens, onderzoekgegevens, blogs en noem maar op”, zegt Caleb Barlow van IBM. Watson kan zowel grote hoeveelheden gegevens aan als chocola maken van de aangeleverde gegevens om te bepalen of er gevaar dreigt. Bovendien kan een computer makkelijk 75 000 kwetsbaarheden kennen van programma’s of de veiligheidsliteratuur bijhouden. “Bedrijven hebben teams die naar alle nieuwsbronnen moeten kijken en daaruit het risico moeten bepalen en die dan moet verbinden met hun infrastructuur en zich afvragen of dat ook bij hun kan gebeuren”, zegt Kevin Du van de universiteit van Syracuse. “Dat is een hoop werk.” Dat zou een ki-machine kunnen doen.
Barlow, in een eerder leven actief geweest bij de eerste hulp, ziet de computer in deze als een soort ambulancebroeder. Zo’n paramedicus doet wat waarnemingen, verleent de eerste noodzakelijke zorg en vertelt de arts wat er aan de hand zou kunnen zijn. “Dat zou Watson kunnen doen voor veiligheidsoperaties.” Het idee is volgens Du niet nieuw. Het probleem is de ongestructureerdheid van de gegevens. Wat er tot nu toe is gebeurd, was steeds op kleine schaal en dat is met Watson niet nodig. “De technologie is er. Wegens gebrek aan geld en (dus) capaciteit heeft niemand nog kunnen bewijzen dat dit kan werken. Als de machine goed geïnstrueerd is kan die de mens veel werk uit handen nemen.”
Banen zullen er door Watson niet verdwijnen. Er is eerder een groot tekort aan beveiligingstalent. Volgens de IBM zo’n 1,5 miljoen vacatures in 2020. Ik neem aan wereldwijd (anderhalfmiljoen lijkt me wat veel voor de VS). Voorlopig moet Watson eerst nog een hoop leren. Wordt vervolgd.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.