Gezichtsherkenning verraadt wie je bent (in Rusland)

Argeloze burgers in de Petersburgse metro

Argeloze burgers in de Petersburgse metro

De Russische fotograaf Igor Tsvetkov maakte openlijk foto’s  van onbekenden in de metro van St. Petersburg en achterhaalde hun identiteit met behulp van gezichtsherkenning op V-Kontakte, het Russische Facebook in seconden. Tsvetkov wilde met zijn project aantonen hoe de technologie je privacy aantast als je op de sociale media niet de juiste instellingen gebruikt. Anonimiteit is een illusie geworden..
“Niemand merkte dat ik ze fotografeerde, maar ik gebruikte een eenvoudige camera die ik niet verborg. Een meisje in het project stuurde me later na de publicatie een berichtje waarin ze zei dat het een slecht gevoel gaf jezelf te zien, maar dat ze mijn idee helemaal begreep.”
Het programma dat hij gebruikte heet FindFace en is ontwikkeld door het Moskouse bedrijf  N-Tech.Lab. Het is in februari gelanceerd en ploegt de miljoenen profielen op V-Kontakte door en vindt de gezochte persoon die bij de foto hoort in seconden. Voor Facebook werd gezichtsherkenning een hachelijk thema. In 2011 kwam het idee van het medium om gezichtsherkenning mogelijk te maken op grote kritiek te staan. In Duitsland werd Facebook zelfs bedreigd met gerechtelijke stappen. Het gevolg is dat het nu niet mogelijk is met gezichtsherkenningsprogrammatuur de profielen op Facebook te doorzoeken zoals bij V-Kontakte. Er zou geen westerse pendant zijn van FindFace. Ik denk dat de Amerikaanse opsporingsdiensten geïnteresseerd zijn (of meer dan dat), om maar niet te spreken van de Chinese.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.