Plasterk wil extra commissie inlichtingendiensten

Hennis en Plasterk

Welkom in de wondere wereld van het afluisteren…

Als een nieuw wetsvoorstel wordt aangenomen, komt er een nieuwe onafhankelijke commissie die het ongericht aftappen van de kabel door de Nederlandse inlichtendiensten gaat toetsen. Die aanpassing zou minister Plasterk volgens de NOS hebben doorgevoerd in het voorstel de AIVD en MIVD ruimere bevoegdheden te geven. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie zouden het wetsvoorstel hebben aangepast na kritiek. Het aangepaste voorstel wordt nog in de minstersraad besproken.
Plasterk en Hennis willen de inlichtingendiensten optuigen met ruimere bevoegdheden. Zo hoeven de diensten een kabeltap straks niet meer specifiek op een persoon te richten, maar mag die ook ongericht gebruikt worden, het bekende sleepnet van de beruchte Amerikaanse dienst NSA. De minister zelf zou wel vaker toestemming moeten geven voor bepaalde data-analyses, maar de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt in de plannen geen ruimere bevoegdheden voor het toezicht.
Op het voorstel voor de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kwam veel kritiek van onder andere bedrijven, burgerrechtenorganisaties en de CTIVD. Plasterks eigen partij, de PvdA, vond dat er een rechter aan te pas moest komen voor een onafhankelijke toetsing. De minister lijkt er nu voor gekozen te hebben om in  antwoord op die geuite zorgen niet de CTIVD ruimere bevoegdheden te geven of een rechter te laten toetsen, maar een onafhankelijke nieuwe commissie op te richten die toe moet zien op het waarborgen van de privacy van burgers. Wat de bevoegdheden en mogelijkheden van die nieuwe commissie zijn en hoe die wordt samengesteld verteld het verhaal niet. Al met al lijkt het voorstel van Plasterk en Hennis een gedrocht. Het blijft een rare snijboon, die Plasterk…

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.