Microsoft heeft genoeg van de geheimzinnigheid

FBI-schildDe Amerikaanse autoriteiten hebben zich steeds meer vrijheden bezorgd bij inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en de techbedrijven dienden netjes mee te werken, terwijl ze daar maar mondjesmaat informatie over naar buiten mochten brengen. Microsoft vindt dat niet in de haak. Als mensen afgeluisterd worden, dan moeten de autoriteiten dat, uiteindelijk melden. Microsoft wil dat dat ook geldt voor het loeren in elektronische post en stapt nu naar de rechter (in Amerika kennen zij kennelijk geen briefgeheim). Het bedrijf wil zijn klanten kunnen vertellen als er in hun e-post geneusd wordt.

Volgens Microsoft maakt de overheid misbruik van het feit dat mensen hun (elektronische) gegevens tegenwoordig stallen op de computers van techbedrijven in plaats van op hun eigen harde schijf (ik heb ook nooit het voordeel van die wolkdiensten gezien, wel de nadelen). De overheid zou daar niet in mogen grasduinen zonder het de betroffenen te vertellen, vindt het bedrijf. De overheid zegt dat daarmee slapende honden wakker gemaakt zouden worden.
Microsoft heeft genoeg van de geheimzinnigheid rond de privacyinbreuken van de overheid. Dit is een van de gevechten rond privacy en veiligheid in de VS, waar politie en inlichtingendiensten zich grote vrijheden veroorloven onder de vlag van misdaad- en terrorismebestrijding. Microsoft wil nu uitspraak van een rechter hebben over de (on)grondwettelijkheid van de vaak onbepaalde eisen van de overheid met betrekking tot de e-post van verdachte personen. Bij traditionelere vormen van speurwerk, zoals afluisteren, is de overheid verplicht na enige tijd klaarheid te geven, maar dat is niet zo bij elektronische communicatie, die onderhevig is aan andere wetgeving. Volgens Microsoft heeft de overheid het bedrijf gedwongen zijn mond te houden over 2576 gerechtelijke verzoeken in de laatste 18 maanden. In 70% van de gevallen is dat bevel onbepaald (er zijn geen grenzen gesteld).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.