FBI kreeg hulp van e-krakers bij openbreken iPhone

Apple worstelt met FBI over beveiligingDe Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft volgens de Amerikaanse krant Washington Post hulp van krakers gehad bij het openbreken van de iPhone van San Bernardino-schutter Saïd Farook.
Dat zouden, wat dan heet, betrouwbare bronnen van de krant hebben bevestigd. Professionele e-krakers zouden de autoriteiten een zogeheten nuldedagkwetsbaarheid hebben verkocht, dat is een lek in het systeem dat ontdekt is bij het uitkomen van die versie. Dan gaat het om een lek in het iOS-besturingssysteem. Via dat lek zou het gelukt zijn achter de pincode te komen waarmee het toestel was vergrendeld. De FBI zou voor die hulp hebben betaald.
Nadat de FBI had gemeld met hulp het klusje geklaard te hebben, werd alom gespeculeerd over hoe de FBI dat had gedaan. De opsporingsdienst zou het Isarëlische bedrijf Cellebrite in de arm genomen hebben.
De FBI en andere inlichtingenorganisaties in de VS lobbyen al tijden voor het verzwakken van de beveiliging van elektronische apparatuur en communicatie door het inbouwen van zogeheten achterdeurtjes. De techbedrijven, met Apple voorop, stellen dat daarmee de beveiliging ook voor niet-opsporingsambtenaren kwetsbaar wordt. Momenteel wordt in de Amerikaanse senaat gewerkt aan een wetsontwerp waarin techbedrijven kunnen worden verplicht mee te werken met de Amerikaanse opsporingsdiensten.
De FBI liet weten dat met het openbreken van de iPhone 5C van Farook niet alle iPhones kraakbaar zijn geworden. Appel is nieuwsgierig hoe de FBI dat geflikt heeft, maar zegt geen gerechtelijke procedures daarover te zullen beginnen. Overigens ligt er al weer een nieuwe rechtszaak in New York tegen een drugshandelaar, toevallig ook met een iPhone. Apple heeft gezegd die zaak te gebruiken om achter het geheim van de FBI te komen. Wordt vervolgd.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.