Apple weigert code iPhone aan FBI

iphone-afdrukApple weigert de telefoon van een verdachte van een slachtpartij in San Bernadino vorig jaar te ontsleutelen. De Amerikaanse federale recherche FBI is op zoek naar informatie die mogelijk op de iPhone van de verdachte staat. Apple acht het privacybelang van zijn gebruikers groter dan van het belang van de FBI in een afzonderlijke moordzaak. De verdachte , Syed Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik zouden december vorig jaar 14 collega’s van Farook hebben gedood. Inmiddels hebben andere techbedrijven zoals Google en Twitter laten weten achter het besluit te staan van Apple.
Applebaas Tim Cook schreef in een brief aan zijn klanten dat het naast zich neerleggen van het bevel geen simpele beslissing is geweest. “We vinden dat de Amerikaanse overheid in deze te ver gaat. We weigeren op het verzoek in te gaan met alle respect voor de Amerikaanse democratie en de liefde voor dit land.” Volgens Apple is de FBI met de decodering helpen net zoiets als het vergeven van de code voor alle iPhones. Bovendien zou daardoor een situatie ontstaan waarvan ook krakers in China en Iran gebruik zouden kunnen maken.

Bronnen: NPR, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.