Duitse overheid heeft nu eigen trojanen

TrojanenHet is allemaal volgens de regels gegaan, zo lijkt het. Nu hebben de Duitse opsporingsambte-naren hun eigen trojanen, waarmee ze op computers en telefoons van verdachten kunnen inbreken.
Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken heeft de zogeheten bondstrojanen nu ter beschikking gesteld. De programma’s zijn bedoeld om in te breken in computers en telefoons en ontwikkeld door de Duitse bondsrecherche (BKA). Oorspronkelijk zouden de trojanen al vorig jaar herfst gereed zijn.
De trojanen zouden alleen gebruikt mogen worden voor het volgen van de communicatie en niet van andere activiteiten van de verdachte op zijn computer of telefoon. Die beveiliging zou zijn ingebouwd in het programma. De vraag is of de trojanen aan de verwachtingen kunnen voldoen. Volgens critici  is het met de trojanen goed mogelijk de hele computer in beeld te krijgen. Daarvoor gelden strengere eisen dan voor het achterhalen van de communicatieactiviteiten van de verdachte. Het Duitse grondwettelijk hof heeft in 2008 het doorspitten van een computer aan strenge regels gebonden in reactie op een uitspraak van een lagere rechtbank in Noordrijn-Westfalen. Er moet, volgens het grondwettelijk hof in Karlsruhe, sprake zijn van concreet gevaar voor leven of vrijheid van mensen. De politieke partij Groenen betwijfelen of het gebruik van de bondstrojanen grondwettelijk toelaatbaar is. Of dat zo is is tot op heden niet te controleren, omdat de voor de broncode verantwoordelijke onderneming, FinFisher, de broncode niet wilde vrijgegeven.

Bron:der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.