Krakers stelen 30 mln van Britse bankrekeningen

E-bankroof (foto: Corbis)Krakers hebben meer dan 20 miljoen pond (zo’n € 30 miljoen) gestolen van Britse rekeninghouders door via een inbraakprog, dat Dridex wordt genoemd, aanmeldgegevens te hebben ontfutseld van rekeninghouders. Het Britse misdaadagentschap is samen met de FBI en Europol een onderzoek begonnen.

Als een computer eenmaal besmet is met Dridex, dan kunnen de elektronische inbrekers de bankgegevens stelen. Vervolgens kan de rekening van het slachtoffer langzaam worden geplunderd (bijvoorbeeld via een maandelijkse overboeking). Het Britse misdaadagentschap (NCA) waarschuwden vooral eigenaars van Windowsmachines om voorzichtig te zijn. Tot nu toe zijn alleen rekeninghouders van Britse banken het slachtoffer geworden. Het inbraakprog (malware) zou in Oost-Europa zijn gefabriceerd en doet zijn werk in alle stilte. De elektronische inbrekers zouden moeilijk op te sporen zijn, maar dat geld zal toch wel ergens op een bankrekening gezet worden, lijkt me, of wordt dat onmiddellijk omgezet in bitcoins?
Elektronische diefstal is al in zwang sedert de opkomst van het e-bankieren, maar het lijkt er op dat dat zich nu pas echt doorzet. Volgens het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs zijn de inbraakpogingen in 2014 minder massaal dan in het jaar er voor maar veel gerichter. Voor Dridex was er Cridex en daarvoor weer andere inbraakprogs. Die programma’s zitten steeds slimmer in elkaar om de steeds ‘slimmere’ afweermiddelen van banken te misleiden. Meestal wordt bij deze diefstal de webgebruiker verleidt ergens heen te gaan waar de prog stiekem op zijn/haat computer wordt gezet en daar zijn gluiperige werk doet. Er zou al iemand zijn aangehouden. Volgens het Britse agentschap zijn binnenkort nieuwe arrestaties te verwachten.

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.