Duitse BND spioneerde (-t?) er lustig op los

Afluisterstation BND

Het afluisterstation van de BND bij Bad Aibling (Beieren) (foto: dpa)

De Amerikaanse spionnendienst NSA graaide(-t) driftig om zich heen in de telecomwereld, maar zijn Duitse evenknie, de Bundesnach richtendienst (BND), schijnt niet veel minder actief te zijn geweest op spionagegebied. De BND schaamde zich er niet voor ook ambassades, instituten van EU-landen en Amerikaanse burgers elektronisch in de gaten te houden.
De BND heeft tot ver in 2013 ambassades en overheden van andere EU-landen bespioneerd. Volgens der Spiegel zaten daar ook Franse en Amerikaanse slachtoffers bij, die nadrukkelijk niet tot de officiële doelwitten van de organisatie horen. De praktijk zou in 2013 zijn gestaakt, toevallig ook het jaar dat klokkenluider Edward Snowden met zijn openbaringen over de NSA naar buiten kwam.
Een en ander werd deze week bekend door informatie die de bondsregering verstrekte aan een parlementaire onderzoekscommissie van de Bondsdag. De parlementariërs willen nu een afvaardiging naar de BND sturen om de zogeheten selectorlijst (trefwoorden waarop gezocht werd) in te zien en BND-medewerkers te ondervragen. Centrale vragen daarbij vooral zijn wie van illegale pratkijken af wist en wie de opdracht daartoe aan de BND heeft gegeven. Pas dit voorjaar werd bekend dat de BND via het afluisterstation in het Beierse Bad Aibling duizenden NSA-doelwitten volgde.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.