VS willen automakers beboeten voor ontbreken privacybeleid

De Jeep Cherokee

De Jeep Cherokee is, bij wijze van bewijs-van-mogelijkheid, al eens overgenomen door e-krakers, die overigens opgaat voor alle moderne auto’s

Auto’s worden steeds kwetsbaarder voor kwaadwillenden. In het recente verleden zijn er al wat demonstraties geweest van met elektronica volgestouwde voertuigen die door, in dit geval, goedwillende e-krakers konden worden overgenomen of anderszins op afstand dwarsgezeten. De moderne auto houdt ook heel wat zaken in de gaten: Heeft de bestuurder zijn gordels wel om, rijdt ie niet te hard en ga zo  maar door. Dat kan in handen van de verkeerden gevaarlijke kennis zijn. Het Amerikaanse Congres praat deze week over een wetvoorstel om autofabrikanten een boete van 5000 dollar per dag te geven als ze geen officiëel privacybeleid hebben.
De bedrijven moeten daarin uitleggen welke informatie ze verzamelen en welke mogelijkheid de klanten hebben in de keus van de gegevens die verzameld worden. De fabrikant zou daarin ook een maximale bewaarperiode voor ‘legale zakelijke doeleinden’ opgeven. Dat klinkt niet bepaald krachtdadig. In het voorstel zullen de fabrikanten aansprakelijk zijn voor overtredingen van hun eigen, vastgelegde beleid of als ze dat niet hebben. Er is maar meteen een maximum gezet aan de boetes (1 mln dollar) en de bedrijven zullen niet lastig gevallen worden door de federale handelscommissie FTC voor oneerlijke of misleidende bepalingen met betrekking tot de privésfeer, zolang ze zich maar aan de regels houden. Ideetje voor Nederland en België, maar dan wel een voorstel voor een wet met iets meer pit dan en onderhavige Amerikaanse voorstel lijkt te hebben.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.