Plasterk wil geheime diensten meer ruimte geven

Hennis en Plasterk

Welkom in de wondere wereld van het afluisteren…

Het kabinet heeft een voorstel gepubliceerd voor een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheids-diensten. In de nieuwe wet zouden de geheime diensten onder meer de bevoegdheid krijgen om internetverkeer ongericht te onderscheppen, zo schrijft de Volkskrant.
Nu mogen internettaps alleen gericht op een persoon worden geplaatst; het vergaren van grotere hoeveelheden internet- en belverkeer om daar vervolgens in rond te graaien, is niet toegestaan. In het voorstel van het kabinet mag dat wel. Het gaat daarbij om zogenoemde kabelgebonden interceptie, maar in de praktijk valt ook mobiel data- en spraakverkeer daaronder, omdat deze netwerken ook over de kabels lopen. In het voorstel van het kabinet mag de AIVD het web niet zo maar met een sleepnet doorzoeken: de bevoegdheid is aan enige, beperkende voorwaarden verbonden. Het onderscheid tussen communicatie via kabel en satelliet zal komen te vervallen.
Het wetsvoorstel is voorgelegd aan belanghebbenden zoals burgers, belangenorganisaties en internetdienstverleners, die op het voorstel mogen reageren. Vervolgens zal de wet nog langs het parlement moeten worden geloodst. In zijn oude opstelling was de Eerste Kamer al tegen de plannen van het kabinet, maar de senaat heeft inmiddels een nieuwe samenstelling gekregen
De wijziging van de wet komt na een advies van de commissie Dessens die geacht werd adviezen te geven om de wet aan de huidige stand der techniek aan te passen. De commissie adviseerde ook om het toezicht op de dienst flink te verscherpen, door de Commissie van Toezicht op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten de bevoegdheid te geven spionage te laten staken bij een te grote inbraak op de privacy. Het kabinet neemt dat voorstel niet over. In een interview met het AD belooft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dat de privacy van burgers wel beschermd blijft. Voor wat de uitspraak waard is.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.