FBI looft miljoenen uit voor aanhouding e-krakers

E-krakers gezocht

Gezocht (vlnr): Evgeni Bogatsjev, Nicolae Popescu, Alexeï Belan, Peteris Sahurovs en Shaileshkumar Jain (fot’s: FBI)


De Amerikaanse federale recherche FBI heeft er 4,2 miljoen dollar (rond € 3,7 miljoen) voor over om vijf e-krakers in de kraag te kunnen vatten. Het gaat om Evgeni Bogatsjev, Nicolae Popescu, Alexei Belan, Peteris Sahurovs en Shaileshkumar Jain. Volgens de FBI zouden samen goed zijn voor een schade van honderden miljoenen dollars. Het lijkt er op dat de goeie, ouwe FBI nu ook de webmisdaad gaat aanpakken. Overigens lijkt die beloning niet geheel in verhouding te staan tot de ‘schade’ (?) die ze zouden hebben aangericht.Het vijftal wordt beschuldigd van het stelen van, onder meer bankgegevens, het ‘gijzelen’ van webstekken en apparatuur en het organiseren van nepveilingen. Evgeni Bogatsjev is met een beloning van 3 miljoen dollar de duurste van de vijf. Hij wordt gezien als het meesterbrein achter ZeuS, een trojaan die krakers in staat stelt om rekeningnummers, wachtwoorden en beveiligingsvragen te stelen. Hij zou sedert 2009 verantwoordelijk zijn voor de diefstal van 100 miljoen dollar van banken. Bogatsjev zou zich in Rusland bevinden. Hij staat al langer op het lijstje van de FBI.
Voor Popescu is 1 miljoen dollar uitgeloofd. Hij heeft, onder meer, webveilingen voor auto’s op touw gezet. Nep, natuurlijk. Zo zouden Popescu en handlangers 3 miljoen dollar hebben verdiend. Enkele handlangers zijn opgepakt, maar Popescu zelf niet. Hoe zou in Roemenië zijn.
Bij die twee vergeleken is de beloning voor de rest klein bier. Belan is goed voor een beloning van 100 000 dollar, Sahurovs voor 50 000, evenals Jain. Sahurovs is een Let. Jain is de enige Amerikaan van de vijf. Hij zou tussen 2006 en 2008 100 miljoen dollar hebben buitgemaakt door gebruikers waardeloze antivirusprogramma’s aan te smeren. De bescheiden beloning zal er mee te maken hebben dat de FBI er op rekent Jain snel te kunnen inrekenen.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.