Nu bewijs dat Merkel et. al door NSA zijn afgeluisterd

Veilige foon Merkel

Angela Merkel toont op de CeBit een uiterst veilige Blackberry Z10, die de Duitse regering gebruikt (foto: Der Spiegel)

Je kon er natuurlijk op wachten. Nadat eerder werd gemeld dat Franse presidenten en ministers zijn afgeluisterd, blijkt nu  dat ook bondskanselier Angela Merkel en haar ministers zijn bespioneerd door de Amerikaanse spionagedienst NSA. Dat blijkt uit documenten die de klokkenluidersstek WikiLeaks heeft vrijgegeven.
Een van de documenten (oktober 2011) betreft een gesprek tussen Merkel en een persoonlijke assistent over de financiële crisis in Griekenland (hoe actueel). De bondskanselier zou ‘aarzelen’: een nieuw gebaar zou Griekenland niet uit de nood halen. Dat Merkel is afgeluisterd is natuurlijk niet nieuw. Eind 2013 maakte klokkenluider Edward Snowden daar al melding van, maar die zaak leek na een Duits onderzoek geen gevolgen te hebben, zo werd zo’n twee weken geleden bekend. Er kon niet bewezen worden, zo oordeelde het parket van Karlsruhe. De WikiLeaks-documenten laten er geen twijfel over dat Merkel is afgeluisterd. Het is afwachten of het Duitse OM de zaak zal heropenen. De VS beweren dat de bondskanselier momenteel niet wordt afgeluisterd, maar zegt niets over het verleden. Het Duitse parlement, de Bondsdag, is ook bezig met een onderzoek.
Onder de WikiLeaks-documenten zijn lijsten van talrijke mensen die doelwit waren (zijn?) van de Amerikaanse spionnen. Overigens blijkt de Duitse veiligheidsdienst BND ook de Franse bondgenoten bespioneerd in opdracht van de NSA, merkt Le Monde op. De Amerikanen doen zelden een vergeefs beroep op collegaspionnen. Ik maak me geen illusies over de AIVD. Ons geluk is dat Nederland een klein land is (maar met veel doorgang van internetverkeer).

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.