Apple-foon gevaar Chinese veiligheid (?)

iPhone bedreiging ChinaVolgens de Chinese staatszender  CCTV zou de iPhone van Apple een bedreiging voor de nationale veiligheid van China zijn, omdat daarmee de gebruikers zijn te lokaliseren. Dat lijkt me voor de Chinese veiligheidsdiensten juist een prima functie, maar kennelijk denkt niet iedereen in China dat.

Door een functie op de iPhone te activeren is iemand, of tenminste zijn foon, simpel te volgen, stelt Ma Ding, directrice van het instituut voor internetveiligheid van de ‘universiteit va de openbare veiligheid’ (zo noemt het Franse blad le Monde die instelling). “Als de gebruiker een journalist is, valt te achterhalen waar hij zijn vraaggesprekken heeft gehouden of is zelfs te zien waaraan hij/zij werkt: politiek of economie”, zegt Ma. Met die gegevens van iPhones zou het zelfs mogelijk zijn de levensomstandigheden of de economie van een land te ‘peilen’ of achter staatsgeheimen  kunnen komen. Het is niet de eerste keer dat Apple door officieel China op de vingers wordt getikt. Maart vorig jaar was Apple duidelijk het georkestreerd doelwit van Chinese media, onder het mom van het opkomen voor de Chinese consument. Apple zou een slechte naverkoopzorg hebben.
Apple heeft op het web in het Chinees via een brief gereageerd, waarin het bedrijf stelt geen toegang tot locatiegegevens van individuele iPhone-gebruikers te hebben. Ook zou het onmogelijk zijn via de iPhone te achterhalen wat iemand doet, anders dan dat de gebruiker daar toestemming voor geeft.
Sommige Chinese dissidenten wantrouwen de actie van de staatszender. Heeft die zender dat nu pas ontdekt en hoe zit het met de andere slimtels? Bijna alle in China gemaakt slimtels werken met het Android-besturingsysteem van Google. Zouden die veiliger zijn, vragen Chinese internauten zich af. Waarschijnlijk verdient China daar meer aan en sinds wanneer is China bevreesd voor de privacy van zijn burgers?

Bron: Le Monde 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.