NSA verzamelt miljoenen gezichten op het web

GezichtsherkenningDe Amerikaanse in opspraak geraakte veiligheidsdienst The NSA verzamelt grote aantallen gezichten op het web, waarop de spionnendienst zijn gezichtsherkenningsprogramma’s los laat. Het zou gaan op miljoenen beelden per dag, zo blijkt uit door klokkenluider Edward Snowden gekopieerde documenten van de NSA. 

Was de dienst voorheen vooral geïnteresseerd in geschreven of gesproken informatie, tegenwoordig blijkt de NSA steeds meer interesse te hebben in beelden. Dat heeft er onder meer te maken met de groeiende mogelijkheden van gezichtsherkenningssystemen en ook met de toegenomen mogelijkheden van vingerafdruktechniek. Zoals te doen gebruikelijk leverde de dienst alleen nietszeggend commentaar over deze nieuwe onthulling. Wel wees de woordvoerster op de wettelijke onduidelijkheid inde VS rond het verzamelen van beeldinformatie, hetgeen door deskundigen wordt beaamd.

Het schijnt dat de dienst het programma Wellspring gebruikt om beelden uit berichten en andere conversaties te destilleren. De dienst ontwikkelt op dit terrein zelf programmatuur, maar koopt ook progs van de plank zoals van PittPatt, een klein bedrijf dat eigendom is van Google. De NSA gebruikt ook satellietfoto’s om locaties van ‘verdachte personen’ te bepalen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.